Renova stöder effekthandel Väst

Handel med elnätseffekt ökar, men fler leverantörer behövs för att klara av elektrifieringen.

Effekthandel Väst är en marknadsplats där företag kan minska sitt elförbrukningsuttag eller öka sin elproduktion mot ersättning. Detta frigör kapacitet i elnätet och är avgörande för att stödja den pågående elektrifieringen. Under vintersäsongen 2023/2024 har flexhandeln ökat betydligt jämfört med föregående säsong, men inför nästa vinter behövs fler leverantörer för att möta det ökade behovet.

Göteborg Energi prognostiserar att elbehovet i kommunen kommer att öka med omkring 600 MW inom 10-12 år, främst på grund av ökande industri- och transportsektorer. Samtidigt är Göteborg beroende av att importera omkring 90 % av sin el, vilket förvärras av flaskhalsar i stam- och regionnätet. För att hantera dessa utmaningar och den långa utbyggnadstiden av elnätet behövs omedelbara lösningar som Effekthandel Väst.

Therese Caesar, ansvarig för flexibilitetsmarknaden på Göteborg Energi Nät, påpekar att det är avgörande att hantera kapacitetsutmaningarna för samhällets utveckling och att fler leverantörer behöver anslutas till Effekthandel Väst. Marknadsplatsen är öppen från november till mars, och deltagare måste verka inom Göteborg Energis elnätsområde och kunna bidra med minst 0,05 MW.

Under vintersäsongen 2023/2024 bidrog flexleverantörer med 400 MWh, vilket motsvarar 29,5 MW, en betydande ökning från föregående säsong. Therese Caesar betonar att Effekthandel Väst gynnar staden genom att bidra till klimat- och energiomställningen.

b
Effekthandel väst resultat 2023 och 2024

En av leverantörerna på Effekthandel Väst är Renova, som använde produkten Max usage. Renova begränsade sin effektanvändning till 75 kW varje vardag mellan 7:00-10:00 i januari, jämfört med tidigare 300 kW. Detta skapar flexibilitet i elnätet och genererar även ekonomiska fördelar för Renova.