Danska Grundfos lämnar Tyskland – höga energipriser gjorde verksamheten olönsam

Beslutet att stänga anläggningen i Wahlstedt motiveras av höga energipriser som gjort verksamheten olönsam i Tyskland. Foto: Grundfos Deutschland

Det danska företaget Grundfos, en ledande tillverkare av pumpsystem och energieffektiva system planerar att stänga sin anläggning i Wahlstedt, Schleswig-Holstein, och flytta produktionen till Danmark, Ungern och Serbien inom de närmaste tre åren.

Beslutet berör cirka 530 anställda och är en del av företagets strategi för att säkra sin långsiktiga konkurrenskraft.

Världsledande

Grundfos, som grundades 1945, är specialiserat på vattenpumpsystem och energieffektiva lösningar för bland annat kommersiella byggnader, bostäder, industri och vattenanvändning. Företaget är världsledande inom teknik för vatten- och energieffektivitet och har en lång historia av innovation inom områden som husvatten, uppvärmning och avloppshantering.

Beslutet att stänga anläggningen i Wahlstedt motiveras av höga energipriser som gjort verksamheten olönsam i Tyskland, även om denna information inte har bekräftats officiellt. Stephanie Schmoliner, chef för IG Metall i Kiel-Neumünster, uttryckte stor förvåning över det danska ledningens beslut och kallade det "oansvarigt".

Chockad borgmästare

Wahlstedts vice borgmästare, Ulrich Lüthje från CDU, uttryckte också sin bestörtning över nyheten.

- Jag är chockad, inte minst på grund av det stora antalet anställda som kommer att påverkas, sa Lüthje till NDR. Stängningen kommer att ha en omfattande effekt på Wahlstedt, eftersom 25 procent av stadens industriarbeten kommer att försvinna, och Grundfos är en viktig betalare av näringslivsskatt.

Grundfos planerar att ge stöd till de berörda medarbetarna, enligt företagets VD, Bent Jensen.

- Vi är medvetna om att denna plan innebär ett betydande avbrott för våra kollegor, staden Wahlstedt och hela regionen, sade Jensen. Han betonade företagets avsikt att hjälpa de anställda så mycket som möjligt och bekräftade att planen är avgörande för Grundfos långsiktiga framtid.

Anpassning

Stängningen av anläggningen i Wahlstedt markerar en viktig förändring för Grundfos, som fortsätter att anpassa sin globala närvaro för att bättre reflektera över strategiska marknadsförutsättningar och företagets tillväxtambitioner.

Källa: Merkur