Utmanande år för Öresundskraft 2023

Foto: Öresundskraft

Under 2023 upplevde Öresundskraft en nedgång i sin omsättning och vinst. Vd:n Anders Östlund beskriver året som utmanande men understryker fortsatt engagemang för att främja övergången till ett hållbart energisystem.

Den ekonomiska rapporten för 2023 visar en minskning av omsättningen med 16 procent, vilket motsvarar 3 411 miljoner kronor, jämfört med föregående år då den var 4 051 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster minskade med 28 procent till 263 miljoner kronor, jämfört med 364 miljoner kronor 2022. Detta huvudsakligen till följd av ökade bränslekostnader och minskad försäljning av energi, kombinerat med sjunkande elpriser som särskilt påverkade lönsamheten inom fjärrvärmeaffären.

Avkastningen på sysselsatt kapital sjönk till 6 procent från 8 procent, medan soliditeten steg till 55,8 procent från 48,4 procent.

Trots den ekonomiska utmaningen fortsatte Öresundskraft med en hög investeringstakt, som nådde 542 miljoner kronor, en minskning från 590 miljoner kronor året innan.

Under 2023 minskade energileveranserna med 5 procent till 2 159 GWh på grund av konsumenternas förändrade beteende och ökad allmän inflation. Detta resulterade i minskade volymer inom el- och gashandel, medan fjärrvärmevolymerna ökade något.

VD Anders Östlund kommenterade den utmanande ekonomiska situationen och framhöll företagets fortsatta satsningar på utveckling trots tuffare tider. Initiativ inkluderade ett projekt för CO2-avskiljning samt utbyggnad av infrastruktur för tunga fordon och utforskning av vätgasproduktion för industrisektorn.

Öresundskraft fortsatte också att ansluta mer förnybar energi till sitt nät och ökade antalet solcellsinstallationer samt antalet publika laddplatser för elbilar under året.

Östlund betonade även vikten av investeringar i kompetens för att möta behoven för en omställning till hållbar energi och transporter.

Trots de ekonomiska utmaningarna ser Öresundskraft framåt och fortsätter att arbeta mot ett robust och hållbart energisystem med en övertygelse om bättre tider framöver.