VR leder tågbranschen mot en grönare framtid – minskade energianvändningen med åtta procent

VR-tåg på väg. Målet är också att öka återvinningen av avfall från passagerare genom att undersöka sortering och återvinningsmöjligheter både ombord på tågen och vid depåerna. Foto: VR

Finländska tågoperatören VR har nyligen publicerat sin hållbarhetsrapport för 2023 som en del av årsrapporten. Bolagets huvudmål inom hållbarhetsarbetet omfattar att minska miljöpåverkan genom effektivare användning av utsläpp, energi och material, samt att förbättra kemikaliesäkerheten och säkerheten inom arbetsmiljön och järnvägsnätet. Trots att verksamheten växte minskade VR:s totala utsläpp med 11 % under 2023, och energieffektivitetsprogrammet överträffade de uppsatta målen.

VR siktar på att minska utsläppen och energiförbrukningen med 15 % per transportenhet jämfört med 2019 års nivå fram till 2025. Under 2023 minskade företagets totala utsläpp med 11 % samtidigt som affärsverksamheten expanderade. Den positiva utvecklingen drivs främst av ökad passagerarvolym i fjärrtrafiken och förbättrad energieffektivitet i transporterna.

VR:s koldioxidfotavtryck för 2023 var positivt, motsvarande cirka 460 000 ton CO2e, vilket motsvarar den årliga koldioxidbelastningen för ungefär 45 000 finländare.

Framgångsrikt resultat

– Valet av transportmedel spelar en stor roll i att minska trafikens utsläpp – järnvägstrafikens utsläpp utgör endast 1 % av alla transportutsläpp i Finland. Jag är väldigt glad över att passagerarsiffrorna för fjärrtrafiken ökade och översteg nivåerna före pandemin. Detta visar att fler och fler väljer miljövänliga tågresor för både arbete och fritid, säger Kia Haring, ansvarig för kommunikation, hållbarhet och samhällsrelationer på VR.

Användningen av energi i eldrivna tåg minskade med cirka 8 % jämfört med föregående år, motsvarande energianvändningen för cirka 7 000 radhuslägenheter. Det framgångsrika resultatet kan tillskrivas det mångåriga energieffektivitetsprogrammet, där en proaktiv körstil bland lokförare spelade en central roll under 2023. Det innebär till exempel att minimera behovet av bromsning, låta tåget rulla och köra i lägre hastighet. Under året investerade bolaget även i mer energieffektiv utrustning genom att införskaffa nya lok och elbussar.

Proaktiv körstil

– Genom ett samarbete i hela personalstyrkan arbetar vi långsiktigt för att minska vår verksamhets miljöpåverkan. Ett bra exempel på detta är våra lokförare som genom en proaktiv körstil bidrar till vårt energieffektivitetsprogram, och energiteamet bestående av förare som arbetar med att implementera och vidareutveckla mer effektiva och miljövänliga körsätt, fortsätter Haring.

Inom materialhanteringen siktar VR på att öka återvinningsgraden till 80 % till 2025. Under 2023 uppnådde bolaget en återvinningsgrad på 69 % i sina finländska verksamheter. Den största påverkan på materialhanteringen kommer från återvinningen av avfall som genereras under underhåll. Målet är också att öka återvinningen av avfall från passagerare genom att undersöka sortering och återvinningsmöjligheter både ombord på tågen och vid depåerna. Återvinningen av bioavfall från restaurangvagnar är redan implementerad i vissa tågtyper.

Källa: VR