Ørsted vinnare i senaste upphandlingen

Genom dessa projekt tar New York ett stort kliv framåt mot att uppnå sina ambitiösa klimatmål. Foto: Ørsted

I ett avgörande steg mot en grönare framtid har New York valt Equinor och Ørsted som segrare i den senaste upphandlingen av havsbaserad vindkraft. Detta beslut markerar en ny era för delstatens energisektor, som söker stabilitet efter en period av osäkerhet.

Under torsdagen meddelades att Equinors projekt Empire Wind 1, med en kapacitet på åttahundra och tio megawatt, och Ørsted Sunrise Wind-projekt, som erbjuder niohundra och tjugofyra megawatt, har tilldelats rättigheterna att förhandla om tjugofemåriga elavtal. Dessa projekt är tänkta att tas i drift år 2026 och representerar en viktig milstolpe i New Yorks strävan efter förnybar energi.

Välkommen nyhet

Beslutet kommer som en välkommen nyhet i en tid då energisektorn står inför stora utmaningar. Equinor och Ørsteds framgångsrika bud understryker delstatens engagemang för att omvandla sin energiförsörjning och minska beroendet av fossila bränslen.

Samtidigt placerades RWE-ledda Community Offshore Wind 2-projektet på väntelistan och kan komma att övervägas för tilldelning och kontraktsförhandlingar vid ett senare tillfälle, enligt ett uttalande från delstatens tjänstemän.

Erfarna utvecklare

Denna senaste upphandling av havsbaserad vindkraft är ett tydligt tecken på New Yorks beslutsamhet att leda vägen mot en mer hållbar och ren energiframtid. Genom att välja erfarna utvecklare som Equinor och Ørsted, sätter delstaten en hög standard för framtida projekt och visar världen sitt engagemang för miljön och förnybar energi.

Källor: RWE/  Ørsted