Tysklands plan för kolenergiutträde hotas av förseningar

- Den ekonomiska situationen är mer än utmanande, säger ministerpresidenten för tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, Hendrik Wüst.

Tysklands ambition att avveckla kolenergi till 2030 står inför allvarliga utmaningar. Nordrhein-Westfalens ministerpresident Hendrik Wüst (CDU) uttrycker nu ovanligt stark oro för att målet inte kommer att uppnås om inte den federala regeringens strategi för kraftverk förbättras.

- Gaskraftverken kommer inte att kunna täcka luckan, sade Wüst efter ett möte med CDU:s delstatsgrupp i Düsseldorf, säger Wüst till tidningen Merkur i en intervju.

- Om detta fortsätter riskerar den federala regeringen att äventyra kolutträdet till 2030." Wüst understryker behovet av nytt förtroende för långsiktig planeringssäkerhet, särskilt inom energisektorn.

Räcker inte till

Den tyska regeringens planerade nya kraftverk, som ska ersätta klimatskadliga kolkraftverk och agera reserv när vind och sol inte räcker till, förväntas senare kunna drivas med vätgas. Kortfristigt planeras nya kapaciteter på upp till tio gigawatt att annonseras ut, enligt den svart-gröna regeringen i NRW, vilket är otillräckligt. En överenskommelse 2023 innebar att 24 gigawatt skulle annonseras ut för omställning till vätgasdrift.

En politisk överenskommelse om framtida elmarknadsdesign förväntas senast till sommaren, men många frågor är fortfarande obesvarade. Energiindustrin har länge väntat på en strategi för nya gaskraftverk, vars byggnation tar flera år och som ska säkra kolutträdet.

Varnande röster

Wüst varnar för att långa tillståndsprocesser kan försena planerna. Allt som sker efter 2024 är för sent för att vara i drift till 2030.

- Det är ren logik. NRW är dock redo att bidra till att påskynda planerings- och tillståndsprocesserna. En möjlighet är att snabbare godkänna liknande kraftverkstyper genom typgodkännande.

Svåra omständigheter

- Den ekonomiska situationen är mer än utmanande, säger Wüst. Energijätten NRW, som en energiintensiv plats, står under särskilt tryck. Den senaste tillväxtprognosen på 0,3 procent för delstaten i år är bättre än förra årets nedgång, men signalerar samtidigt de svåra omständigheter Tyskland och NRW befinner sig i.

NRW:s näringslivsordförande Arndt Kirchhoff uppmanar delstatsregeringen att agera i Berlin för en justering av kraftverksstrategin. De planerade tio gigawatten räcker inte.

Utan grundlig översyn

- Jag vet inte vad som har beräknats. För Nordrhein-Westfalen kommer det inte att räcka, säger Kirchhoff. Företagen förväntar sig att NRW-regeringen "skyndar på även mot Berlin".

SPD-oppositionen anklagar Wüst för att själv ha satt målet för ett tidigare kolutträde till 2030 utan en grundlig översyn eller strategi, och nu endast försöker avleda uppmärksamheten från detta. "Om kolutträdet 2030 misslyckas, misslyckas även den svart-gröna regeringen", säger Lena Teschlade, SPD:s representant för det rheniska reviret.

Wüst uttrycker stöd för förslaget från sin näringsminister Mona Neubaur (Gröne) om att införa en nationell investeringsavdrag för att främja ekologisk tillväxt. Neubaur hade talat om en "investeringstimulans" i form av en skattesänkning på 25 procent för investeringar som bidrar till klimatneutralitet och omställningen.

Källa: Tidningen Merkur