Rekorddeltagande i Tysklands "papieratlas" – Blå Ängeln-märkt papper i fokus

Tysk papperssamling. Foto:Foto: Dirk Vorderstraße/onnola/Erich Ferdinand/Flickr.com

I det tyska miljöministeriet i Berlin presenterades nyligen den nya så kallade "Papieratlasen", en årlig kartläggning av pappersförbrukning och återvinningspapper i tyska städer, landkreise och högskolor.

Initiativet, som leds av Pro Recyclingpapier och dess partners, nådde en rekorddeltagande med 230 kommuner och högskolor.

Minskad energiförbrukning

Dessa insatser resulterade i en betydande miljöbesparing under ett års tid, med en minskning av energiförbrukningen med 137 gigawattimmar och vattenförbrukningen med 600 miljoner liter. Dessa siffror bekräftades av den uppdaterade livscykelanalysen för grafiska papper från det tyska miljöbundesamtet.

Christian Kühn, statssekreterare i tyska parlamentet, utsåg nyligen vinnarna av 2023 års Papieratlas-tävlingar. Mönchengladbach, Kreis Viersen och Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde toppade listorna. Berlin vann den nyinstiftade titeln "Recyclingpapierfreundlichste Millionenstadt". "Årets Uppkomlingar" blev Landkreis Celle och Technische Universität Braunschweig, medan staden Essen och Kreis Höxter erhöll särskilda utmärkelser som "mångfaldiga segrare".

Blå Ängeln-papper

Deltagarna i stadstävlingen, som inkluderade 96 större och medelstora städer, använde i genomsnitt 89 procent papper märkt med Blå Ängeln. I landkreistävlingen deltog 80 landkreise, med en genomsnittlig återvinningspapperskvot på 80 procent. Bland de 54 deltagande högskolorna i högskoletävlingen låg genomsnittet på 67 procent Blå Ängeln-papper.

Etablerade sig som standard

Ulrich Feuersinger, talesperson för Pro Recyclingpapier, uttryckte sin uppskattning över engagemanget från städer, landkreise och högskolor, särskilt med tanke på de utmaningar som uppstod i samband med pappersanskaffningen under föregående år.

- Blå Ängeln fortsätter att etablera sig som en standard i allt fler förvaltningar, konstaterade han.

Papieratlas har sedan 2008 dokumenterat pappersförbrukning och återvinningspapperskvoter i tyska städer, och sedan 2016 även i högskolor och sedan 2018 i landkreise. Kooperationspartner inkluderar det tyska miljöministeriet, miljöbundesamtet, Deutscher Städtetag, Deutscher Städte- und Gemeindebund, Deutscher Landkreistag och Deutscher Hochschulverband. Tävlingarna står under beskydd av Tysklands miljöminister Steffi Lemke.

Källor: Pro Recyclingpapier & Tysklands Miljöministerium