Turkiet stärker sin position som vindkraftnation med nya visioner

Turkiska vindturbiner i Imbros. Foto: Wikipedia Common Lic. kredit: Canonim

Europeiska vindkraftsorganisationen WindEuropes VD Giles Dickson besökte nyligen den turkiska vindkraftskongressen, där Turkiets vindkraftsindustri visade upp stora ambitioner. Regeringen satsar på mer vindkraft för att stärka landets energioberoende. Nyckeln ligger i välutformade auktioner och fortsatt stöd till leverantörskedjan.

Med 12 gigawatt vindkraft idag som genererar 11 procent av landets elektricitet, planerar Turkiet att lägga till ytterligare 28 gigawatt fram till 2035, inklusive 3 gigawatt havsbaserad vindkraft. Redan nu finns det 26 gigawatt vindkraftprojekt under utveckling på land, och regeringen förhandlar om ett MoU för 2,5 gigawatt havsvindkraft i Marmarasjön.

Stark leverantörskedja

Expansionen är inte bara bra för Turkiets energisäkerhet utan även för industriell utveckling. Landet har redan en stark vindkraftsleverantörskedja runt Izmir med 13 fabriker som producerar torn, blad, växellådor och generatorer. Av produktionen exporteras 80 procent, främst till Europa, vilket gör Turkiet till en väsentlig del av den europeiska vindkraftsindustrin. Potential för tillväxt finns, särskilt genom expansionen kring hamnen i Çandarlı, vilket skulle innebära ytterligare ekonomisk utveckling och lokala arbetstillfällen.

Turkiet har också rika fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller som används i vindturbiners permanentmagneter. Genom att exploatera dessa kan Europa minska sitt beroende av Kina för dessa material. Turkiet bearbetar även glasfiber som används i vindturbinblad och kan öka denna produktion för att ytterligare minska beroendet av Kina.

Överambitiöst

Den turkiska regeringen gör mycket rätt för att främja vindkraftens expansion. Dock finns det en risk i deras plan att matcha varje MW ny vindkraftskapacitet med en MW ny lagringskapacitet. Inget annat land har en "100 procents lagring" och även länder som vill öka sina batterifabrikers orderböcker siktar på endast 20 procents lagring. Det behövs ett mer rimligt mål för Turkiet, menar kritiker.

WindEuropes Giles Dickson kommenterar:

- Turkiet är en central del i den bredare europeiska vindkraftsleverantörskedjan. De vill kraftigt utöka sin vindkraft och sin leverantörskedja, vilket är fantastiskt. Ännu bättre är att de har de sällsynta jordartsmetaller som Europas vindturbiner behöver. EU bör välkomna det Turkiet har att erbjuda i vindkraftsutbyggnaden.

Källa: WindEurope