Bidens vindkraftsauktion till havs i Mexikanska golfen misslyckades med att väcka intresse

Louisiana och Texas var redo att hoppa från noll till hjälte inom den amerikanska vindkraftsindustrin till havs. Men det blev ett magert resultat. Den tyska utvecklaren RWE tilldelades preliminärt ett område utanför Louisiana (markerat med gult fält till höger) och slog därmed ut bara en annan budgivare.: US BOEM.

Endast två företag lämnade bud på rättigheter att kunna utveckla havsbaserad vindkraft ute på Mexikanska golfen, skriver brittiska mediet Guardian. Det ytterst sparsamma resultatet betraktas som ett tydligt bakslag för USA-administrationens gröna energiplaner

Biden-administrationen arrangerade nyligen den första auktionen någonsin för rätten att utveckla havsvind i Mexikanska golfen, med bara ett av de tre tillgängliga hyresavtalen tilldelades i närvaro av endast två anbudsgivare.

Primär källa

Bureau of Ocean Energy Management höll auktioner angående ett hyresavtal utanför kusten av Lake Charles, Louisiana, och två andra utanför Galveston, Texas. 

Tillsammans har projektet kapacitet att ge el för nästan 1,3 miljoner hem. Tidigare sa en tjänsteman att försäljningen skulle visa att Mexikanska Golf-området, för närvarande landets primära källa för olja och gas till havs, kan bli en nyckelspelare även för ny grön ekonomi.

Men resultatet blev antiklimatiskt, och inget av de två hyresområdena utanför Texaskusten fick bud. Den tyska utvecklaren RWE tilldelades preliminärt det tredje området utanför Louisiana och slog därmed ut bara en annan budgivare.

Flera faktorer kan ha lagt en dämpare på utvecklarnas intresse, rapporterade nyhetsbrevet Heatmap. Gulfvindhastigheterna är ofta betydligt lägre än i andra kustområden, vilket kräver användning av specifika turbiner för vilka en robust leveranskedja måste utvecklas.

Problemet kan ligga i att Gulfdelstaternas energipolitik kräver ingen specifik användning av havsvind. Analytiker säger att det kommer att bli betydligt dyrare att bygga ut havsvind i golf-området än vid Atlantkusten, vilket gör det svårare för vindprojekt att konkurrera på lokala energimarknader, där befintliga energipriser är lägre.

Källa: Guardian