Tyskland - "nu världens sjuke man"

Foto: Finnishgovernment/Wikimedia Commons

Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz tog nyligen till orda inför Tysklands parlament för att måla upp en bild av ett land som fastnat i "en trafikinfarkt" och hamnat på efterkälken jämfört med likvärdiga länder.

 – Medan vi diskuterar om att förlänga en enda tunnelbanelinje eller bygga en skyskrapa, har andra länder för länge sedan avslutat hela projekt, sade han.

– Människorna i vårt land är trötta på trögrörligheten och det är jag också.

Det var ett helt annat ljud i skällan för sex månader sedan då Scholz skrytsamt förutsåg att investeringarna i grön energi snart skulle bli startskottet för ett år jämförbart med de gyllene Wirtschaftswunder-åren på 1950- och 1960-talen.

Istället har landet dykt ner under jorden och vaknat upp i en dyster ekonomisk verklighet. Tysklands ekonomiska institut Ifo har upprepade gånger justerat ned sina tillväxtprognoser under de senaste månaderna och de senaste siffrorna förutspår att ekonomin kommer att krympa med 0,4 procent i år.

I sin rapport från augusti i år meddelar Internationella valutafonden att Tyskland kommer att vara den enda större ekonomin som inte får någon tillväxt alls i år.

– Regeringens berättelse om att gröna investeringar kommer att skapa en stor boom är helt klart missvisande, säger Ifos chef Clemens Fuest till The Telegraph.

Klimatpolitiska åtgärder som beslutet att fasa ut gasuppvärmning, vilket antogs – om än i urvattnad form – av det tyska parlamentet nyligen, "höjer naturligtvis kostnaderna och saktar ner produktionen" i den krisdrabbade byggsektorn, tillägger Fuest.

Ett uppmärksammat löfte från Scholz regering när den kom till makten 2021 var att man skulle bygga 400 000 nya bostäder om året för att ge en befolkning som har vuxit med två miljoner på ett decennium tak över huvudet.  I verkligheten kommer sannolikt bara 177 000 nya bostäder att byggas 2024, det lägsta antalet på femton år.

Ironin i det faktum att gasuppvärmningspropositionen antogs av parlamentet samma vecka som Scholz lovade att förenkla planeringen, gick inte landets center-högeropposition, Kristdemokraterna (CDU), förbi.

Kanslern "slår blå dunster i ögonen på folk", säger Jens Spahn, talesperson för CDU i ekonomiska frågor.

Motsättningarna är så uppenbara... genom att godkänna gaspropositionen skapar Scholz-regeringen ett nytt byråkratiskt monster, tillade han.

Missnöjd med beskrivningen av Tyskland som Europas sjuke man – ett föga smickrande epitet som landet förknippades med under de höga arbetslöshetsåren på 1990-talet – säger nu en CDU-representant: "Vi är nu världens sjuka man”.

Publicerad i The Sunday Telegraph

Översättning: Simon Matthis