Wallenberg: Det brådskar med mer kärnkraft

Anders Wiklund/TT: Jacob Wallenberg valdes på torsdagen till ny ordförande i Svenskt Näringsliv

Behovet av mer planerbar energi i Sverige är tydligt och då finns just nu bara ett alternativ, enligt Jacob Wallenberg.

Tillgången till energi kan inte garanteras, säger han till TT efter att ha klivit av scenen.

"Vi har slagit sönder grundsystemet"

Han pekar bland annat på hur ett antal ansökningar om att bygga nya köpcenter i södra Sverige samt Göteborgs- och Stockholmsregionen har fått avslag på grund av risken för energibrist.

Det har att göra med att vi har stängt ned kärnkraftverken i södra Sverige. Då har vi slagit sönder grundsystemet, säger han.

Wallenberg framhåller att han är en stor anhängare av förnybara energikällor, som vind- och solkraft.

Men vi måste tala om planerbar energi. Annars kanske du inte vågar bygga den där nya fabriken, säger han.

Jag är ingen motståndare till förnybart. Tvärtom, jag applåderar det. Jag tycker det är jättebra. Men det räcker inte.

Frågan är het även politiskt inför valet i höst. Mitt i TT-intervjun knackar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på och sticker in huvudet och gratulerar till det nya uppdraget.

Och jag håller med om vartenda ord i din kärnkraftsdel, säger Kristersson innan han försvinner ut i vimlet på årsstämman.

"Det har aldrig skett tidigare"

Inflationen är en annan "angelägen fråga" enligt Wallenberg.

Vi talar om två år med corona. Vi talar om effekterna av kriget. Vi talar om effekterna av penningpolitiska stimulanser och därtill negativa räntor. Det har aldrig skett tidigare. Det betyder att det finns inga beslutsfattare som vet exakt hur det här fungerar. Det är komplicerat. Jag har inga svar på det, säger han.

Han avstår samtidigt från att resonera kring hur mycket löntagare kan kompenseras med högre löneökningar i nästa års avtal för att täcka de ovanligt kraftiga pris- och räntehöjningarna.

Det är en senare diskussion, säger han.

Sveriges och Finlands Natoansökan har redan hunnit hyllas av Svenskt Näringsliv. Wallenberg stödjer också denna linje, då han ser Natomedlemskap som grunden för ett starkt nordiskt block, som kan öka säkerheten i hela Östersjöområdet.

Men hur långt Sverige ska gå för att blidka Turkiet, som hittills motsatt sig svenskt medlemskap i alliansen, vill han inte svara på.

Det är en organisation med 30 medlemmar, som alla ska ratificera det här. Det kommer alltid vara någon diskussion någonstans längs vägen. Jag förutsätter att det här är något som de 30 medlemmarna kommer att hantera inom sig och jag är övertygad om att Sverige och Finland kommer att erbjudas medlemskap.

"Vi ska vara engagerade i Kina"

Han backar även från att dra en röd linje när det gäller den svenska relationen till Kina.

Frågan har ökat i sprängkraft de senaste åren, sedan kinesiska Huawei portats från det svenska 5G-bygget och kinesiska konsumentbojkotter av H&M till följd av uttalanden om misstänkt tvångsarbete i Xinjiang, Kina.

Sedan Rysslands attack in i Ukraina den 24 februari har klyftan mellan Kina och väst ökat, bland annat då Kina i stället för sanktioner mot Ryssland valt att fortsätta prata om ett samarbete utan gränser med Ryssland.

Europa behöver en relation till Kina och Kina behöver en relation med Europa. Jag är av den uppfattningen att vi måste fortsätta att jobba på den relation vi har. Det betyder att vi ska vara engagerade i Kina. Det betyder att EU ska jobba vidare på sina avtal med Kina, och vi är en del av EU, säger han.

Han tillägger att det samtidigt är viktigt att också stå upp för sina värderingar.

Det betyder att man kan inte engagera sig i områden där det finns risk för människorättsbrott eller andra frågor av den karaktären. Det är grundläggande, säger han.

TT: Men inga tydliga röda linjer?

Livet är inte svart eller vitt. Det här är svåra frågor. Vi talar om schyssta spelregler, hur man kan jobba därborta, hur man behandlas. Det är en mängd olika faktorer, som man måste balansera hela tiden.