Ökad andel biogas i västsvenska gasnätet

Foto: Declan Sun o
Foto: Declan Sun o

Det västsvenska gasnätet distribuerar gas till industrier, hushåll och företag och står för cirka en femtedel av energianvändningen i sydvästra Sverige. Under det första kvartalet 2025 utgjorde biogas 39,3 procent av den gas som användes i nätet. Det är en tydlig ökning jämfört med föregående kvartal, då andelen var 25,6 procent.

– Rekordsiffran innebär ett tydligt trendbrott, bland annat till följd av att skattebefrielsen för biogas återinförts. Nordion Energis mål är att 100 procent av nätet ska bestå av biogas, både för att öka försörjningstryggheten och minska avtrycket på klimatet, säger Carolina Wistén, kund- och marknadschef på Nordion Energi.

Det tidigare högsta värdet noterades under sista kvartalet 2022, då biogas stod för 38,1 procent av gasen i nätet. När skattebefrielsen för biogas därefter togs bort, samtidigt som konjunkturen försvagades, minskade andelen successivt till cirka 25 procent. I slutet av 2024 meddelades att skattebefrielsen kunde återinföras, vilket är en av de faktorer som tros ha påverkat den senaste utvecklingen.

– De politiska spelreglerna har betydelse. Med långsiktiga och stabila regler är det möjligt för utvecklingen att gå fortare än idag. Ett tydligt politiskt mål för användningen och produktionen av biogas hade skapat ökad trygghet på marknaden, säger Carolina Wistén.

Under 2024 antog Nordion Energi en plan med ambitionen att gasnätet på sikt ska bestå av enbart biogas. Sedan dess har intresset för att ansluta produktion till nätet ökat, och ett 20-tal anläggningar har lämnat in förfrågningar om anslutning. Dessutom har bolaget beslutat att investera i en förvätskningsanläggning i Göteborgs hamn, som väntas bidra till att fler biogasproducenter ser möjligheter att ansluta sig.

– Det finns ett starkt momentum på marknaden just nu, både bland användare och producenter av gasen. Utöver att tillverka biogas med traditionella metoder finns det nu också flera nya tekniker som möjliggör ännu mer storskalig produktion i framtiden, säger Carolina Wistén.