Kommunala veton och Försvarsmaktens invändningar var de främsta skälen till att endast två nya tillstånd för vindkraft, både på land och till havs, beviljades i Sverige under det gångna året. Därmed hotas planerna på en omfattande utbyggnad av den svenska elproduktionen.
Svensk Vindenergis rapporter över beslutade tillståndsärenden för vindkraft under 2024 tecknar en mörk bild av möjligheterna till fortsatt utbyggnad av storskalig energiproduktion i landet.
Av de 16 ansökningar för landbaserade vindkraftsprojekt som slutligt avgjordes under året fick endast ett projekt delvis klartecken. Året innan beviljades tolv sådana tillstånd. När det gäller havsbaserad vindkraft avgjordes 14 ansökningar, varav en enda ledde till tillstånd.
– "Det är oerhört allvarligt att så mycket ny elproduktion stoppas när utbyggnaden behöver öka kraftigt. Regeringen har möjligheten att snabbt förbättra förutsättningarna genom att ändra formerna för det kommunala vetot och få de utlovade incitamenten till kommuner, närboende och lokalsamhälle på plats. Vidare behövs ett tydligt uppdrag till Försvarsmakten att arbeta för samexistens med vindkraften där det går," säger Ina Müller Engelbrektson, branschjurist på Svensk Vindenergi.
Vindkraft är det energislag som har störst potential att byggas ut i stor skala de kommande tio åren, och därmed spela en avgörande roll för Sveriges omställning till fossilfri elproduktion och uppfyllandet av landets klimatmål. Samtidigt växer klyftan mellan det behov som prognoserna pekar på och de tillstånd och investeringsbeslut som faktiskt kommer till stånd.
Trots detta är intresset för vindkraftsutbyggnad i Sverige fortsatt starkt. Under 2024 hölls fler samråd för landbaserade vindkraftsprojekt än någonsin tidigare, och antalet inkomna ansökningar låg nästan på samma nivå som året innan. För havsbaserad vindkraft fortsätter projektering i svenska vatten, även efter de 13 avslag som kom i november.
– "Utredningen om vindkraft i havet har lämnat förslag om att befintliga projekt fortsatt ska hanteras enligt nuvarande process. Det finns 18 ansökningar som fortfarande väntar på att regeringen ska ta beslut. Regeringen behöver nu ge de tillstånd som behövs för att möjliggöra den elproduktion som Sverige behöver för omställningen," säger Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft hos Svensk Vindenergi.
Om rapporterna
På uppdrag av Svensk Vindenergi har Westander Klimat och Energi sammanställt statistik över tillståndsärenden för både land- och havsbaserad vindkraft.
Rapporterna redovisar hur tillståndsgivningen sett ut under perioden 2014–2024, inklusive en uppdelning per län. Ett anmärkningsvärt exempel är att endast ett landbaserat vindkraftsprojekt har fått tillstånd i södra Sverige (Elområde 4) de senaste fem åren, trots att elpriserna där är högst och behovet av ny elproduktion störst.
Rapport: Statistik tillstånd landbaserad vindkraft 2014–2024
Rapport: Statistik havsbaserad vindkraft t.o.m. februari 2025