Ny satsning i Europas djupaste gruva förvandlar Pyhäsalmi till energigigant

Pyhäsalmi gruva i Finland. Foto: Wikipedia Commons Lic. Kredit: Tiia Monto

Pyhäjärvi, en stad i det finländska landskapet Norra Österbotten, kan snart bli hem till ett avancerat energiprojekt i Pyhäsalmi gruva, som är Europas djupaste. Ett nytt samarbete mellan den svenska energiföretaget Sustainable Energy Solutions Sweden Holding (SENS) och staden har resulterat i en principöverenskommelse om att utveckla en innovativ pumpanläggning för energilagring i gruvan.

Den planerade anläggningen kommer att producera elektricitet genom att pumpa vatten från ytan ner till en djup på en och en halv kilometer under marken där turbiner genererar ström när elpriserna är höga. När priserna är låga pumpas vattnet upp igen. Detta system förväntas tillföra en betydande mängd flexibilitet till elnätet och möjliggöra lagring av stora mängder energi.

Tidigare utmaningar och nya lösningar

Projektet tog en ny vändning efter att det ursprungliga energiföretaget EPV Energia drog sig ur förra året på grund av ökade kostnader som uppskattats till omkring 250 miljoner euro. Den finska regeringen hade tidigare beviljat 26,3 miljoner euro i finansiering för gruvan, och denna period hade nästan löpt ut förra året men förlängdes för att möjliggöra fortsatta förberedelser.

Integrerade energilösningar

Den uppdaterade planen inkluderar inte bara en pumpanläggning utan även installation av batterilager och solenergi för att skapa en mer omfattande och effektiv energilagringsanläggning. Detta nya tillvägagångssätt skulle kunna lagra ännu mer energi än tidigare planerat, enligt Pyhäjärvi stad och stadsutvecklingsbolaget Callions VD, Henrik Kiviniemi.

Tidslinje och framtidsutsikter

En slutgiltig investeringsbeslut för projektet måste göras senast i början av december, och om allt går enligt plan kan byggandet av anläggningen starta under 2025. Om projektet blir verklighet kan det innebära att Pyhäsalmi gruva blir en central punkt för Europas energilagringsförmåga.

Utöver pumpanläggningen utvecklas också andra energilagringslösningar i gruvan, inklusive en tyngdkraftsbatteri från det brittiska företaget Gravitricity. Dessa projekt är inte ömsesidigt uteslutande, vilket öppnar upp för möjligheten att flera kan komma att realiseras.

En framtid med stor potential

Investeringar utanför Pyhäjärvi stad beräknas nå mellan 0,9 och 1,1 miljard euro mellan 2021 och 2027, med fokus på energilager samt sol- och vindkraft. Denna betydande ekonomiska injektion markerar en ny era för regionen, som kan komma att spela en viktig roll i Europas strävan efter hållbar och pålitlig energiproduktion.

Källa: Yle Uutiset