Kärnkraftsexpansionen vid Vogtle är nu komplett – USA:s största producent av ren energi

Med alla fyra enheter nu i kommersiell drift förväntas Vogtle producera mer än 30 miljoner MWh varje år. Bild: Georgia Power.

Georgia Power har tillkännagett starten av kommersiell drift för den andra av två nybyggda AP1000-reaktorer vid kärnkraftverket Vogtle. Anläggningen är nu den största producenten av ren energi i USA.

Med alla fyra reaktorer i drift förväntas Vogtle-anläggningen producera över 30 miljoner MWh varje år. Vogtle 4 nådde sin första kriticitet i februari och kopplades till elnätet i mars, efter Vogtle 3 som startade sin kommersiella drift i juli 2023. Detta markerar de första nya kärnreaktorerna som byggts i USA på över 30 år.

Ett decennium av byggnation

Bygget av Vogtle-enheterna 3 och 4 godkändes ursprungligen av Georgia Public Service Commission (PSC) som en del av Georgia Powers integrerade resursplan. Konstruktionen av de två Westinghouse AP1000-reaktorerna påbörjades 2013.

- Det är en spännande tid att vara invånare i Georgia när vår stat fortsätter att växa och blomstra, med ett nytt behov av mer ren energi varje år, säger Kim Greene, ordförande, president och VD för Georgia Power.

- De nya Vogtle-enheterna är en viktig del av vår strategi för att möta våra kunders energibehov inte bara imorgon utan även om 20 år.

Framgång för partnerskap och ekonomi

Anläggningen drivs av Southern Nuclear på uppdrag av medägarna Georgia Power, Oglethorpe Power, MEAG Power och Dalton Utilities. Georgia Power är ett dotterbolag till Southern Company.

Chris Womack, ordförande, president och VD för Southern Company, beskriver färdigställandet av Vogtle-expansionen som en "milsten" för Southern Company, delstaten Georgia och hela USA.

Nya kärnreaktorer stärker energiförsörjningen

- Tillsammans med våra partners inom regeringen, industrin, arbetsmarknaden och andra sektorer har vi lagt till ny kärnkraftsgeneration till de mångfaldiga energiresurser som förbättrar tillförlitligheten, motståndskraften och överkomligheten i vårt system när vi arbetar för att uppnå vårt mål om netto-nollutsläpp senast 2050. Dessa nya Vogtle-enheter stöder inte bara ekonomin i våra samhällen nu och i framtiden, de demonstrerar också vårt globala ledarskap inom kärnkraft, säger han.

Plant Vogtle har bidragit med miljarder dollar i positiv ekonomisk påverkan för Georgia och lokalsamhällena. De nya enheterna har skapat 800 permanenta jobb, utöver över 9000 arbetstillfällen på plats under konstruktionens höjdpunkt. Vogtle 1 och 2 har varit i kommersiell drift sedan 1987 respektive 1989 och är för närvarande licensierade för en drifttid på 60 år.

Källa: Nuclear World News