Nordic Sugar och Kraftringen fördjupar samarbete

Foto: Kraftringen

Kraftringen och Nordic Sugar har tecknat en ny avsiktsförklaring som bygger på deras långa historia av samarbete inom energifrågor. I 2022 började fossilfri ånga överföras via en ångledning från Kraftringens kraftvärmeverk till Nordic Sugars sockerfabrik.

För att Sverige ska uppnå sitt klimatmål att minska nettoutsläppen av växthusgaser till noll senast 2045 krävs innovativa energilösningar. Parterna har arbetat tillsammans i två decennier för att fokusera på hållbara och stabila energilösningar, vilket är avgörande för att öka konkurrenskraften i regionen och i hela Sverige.

Kraftringens beslut att expandera med ett nytt kraftvärmeverk i Örtofta samtidigt som Nordic Sugar satsar på att centralisera sin svenska verksamhet till sockerfabriken i orten från 2024 är några av de skäl som ligger bakom den nya avsiktsförklaringen. Företagen planerar att utforska möjligheterna för att ytterligare fördjupa sitt nuvarande energisamarbete.

Nordic Sugar är Sveriges ledande sockerbolag och en central del av den svenska livsmedelskedjan. Företaget är engagerat i hållbara energilösningar och samarbetar nära med betodlare och andra partners. Deras gemensamma avsiktsförklaring är ett viktigt steg mot att fördjupa detta samarbete, säger Johan Neikell, vd på Nordic Sugar.

Målet med det fördjupade energisamarbetet är att skapa positiva synergier som inte bara gynnar företagen, utan även stärker konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion och jordbruk. Det bidrar också till att skapa lokala arbetstillfällen. Ett lokalt cirkulärt energisystem kan öka effektiviteten i energianvändningen och produktionen, vilket gynnar både miljön och ekonomin, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef för Kraftringen.

Ångledningen mellan Kraftringen och Nordic Sugars anläggningar i Örtofta är ett innovativt projekt som möjliggjorts av den geografiska närheten mellan fabrikerna. Fossilfri och återvunnen ånga från Kraftringens värmeverk i Örtofta överförs via en nybyggd ångledning till Örtofta sockerbruk. Detta minskar sockerfabrikens fossila bränslebehov och minskar utsläppen med upp till 30 000 ton CO2 per år. Anläggningen blev färdig 2022.

Detta är inte det första energisamarbetet mellan grannarna. Redan 2005 började företagen samarbeta genom att överföra överskottsvärme från sockerbruket till energibolaget, vilket sedan användes i fjärrvärmenätet till omkringliggande kommuner.