Energi- och klimatrådgivning - En framgångsrik satsning

Den kommunala energirådgivningen fyller en viktig funktion. Det visar en utvärdering som Energimyndigheten gjort.

En nyligen genomförd utvärdering som beställdes av Energimyndigheten visar att den kommunala energi- och klimatrådgivningen ökar kunskapen hos svenska hushåll och bidrar till åtgärder som minskar energianvändningen. Rapporten konstaterar att rådgivningen ökar medvetenheten och kompetensen hos dem som söker den, vilket påverkar beslut om energieffektiviseringsåtgärder. Dessutom leder rådgivningen till kortare beslutstid och ökar tillfredsställelsen och tryggheten hos dem som tar emot råd.

Ewa Sylegård, energi- och klimatrådgivare vid Helsingborgs stad, poängterar att rådgivningen erbjuder skräddarsydda råd för varje enskilt fall och betonar dess oberoende, kostnadsfria natur samt dess bidrag till att spara energi, miljö och pengar.

Samarbetet mellan Helsingborg och andra kommuner som Bjuv, Båstad, Höganäs, Åstorp och Ängelholm har pågått sedan olika tider, där vissa varit med sedan starten 1998. Rådgivningen omfattar en rad ämnen från uppvärmning till solceller och inkluderar information om tillgängliga bidrag.

Även om den huvudsakliga målgruppen för rådgivningen är privatpersoner, så riktar den sig också till företag och föreningar. Energimyndighetens programansvariga, Annika Nilsson, betonar att opartisk rådgivning är avgörande, särskilt i en tid där mycket information kommer från intressenter med egenintresse.

Exempel på åtgärder som har genomförts efter rådgivning inkluderar tilläggsisolering, värmesystembyte, energiglasbyte och installation av värmepumpar. De som har sökt rådgivning upplever en ökad medvetenhet och kompetens samt att de har fått svar på sina frågor och skulle rekommendera tjänsten till andra.

Energi- och klimatrådgivningen har varit en integrerad del av Sveriges arbete för energieffektivisering i över 40 år och finns tillgänglig i 289 av 290 kommuner. Tjänsten, som är kostnadsfri och oberoende, finansieras av Energimyndigheten.

Under 2022, när elpriserna steg, ökade antalet rådgivningssökande rekordstort. Även om antalet rådgivningar minskade något under 2023, låg det fortfarande på en högre nivå än under 2021.