IAEA godkänner Rumäniens val av SMR-plats

Så skulle den planerade rumänska NuScale SMR-anläggningen se ut. Bild: NuScale

En uppföljningsmission från Internationella atomenergiorganet har kommit fram till att valet av Doicesti som plats för implementering av små modulära reaktorer överensstämmer med organisationens säkerhetsstandarder.

Slutsatsen från IAEA:s Site and External Events Design (SEED) uppföljningsmission meddelades av Rumäniens kärnkraftsföretag Nuclearelectrica och RoPower Nuclear, det företag som driver det små modulära reaktor (SMR)-projektet.

Utvärderingsprocess

Uppdraget begärdes av Nuclearelectrica för att oberoende utvärdera processen mot IAEA:s säkerhetsstandarder innan man går vidare till nästa fas av platsutvärderingen inför ansökan om en platslicens vid Doicesti, där ett värmekraftverk ska ersättas.

Paolo Contri, uppdragsledare och chef för avdelningen för yttre händelser i IAEA:s avdelning för kärnsäkerhet och säkerhet, välkomnade de vidtagna åtgärderna för att genomföra "en objektiv, genomförbar och säkerhetsinriktad platsvalprocess" och begäran om en uppföljningsmission till den från 2022 var det "bästa beviset" på ett "åtagande för säkerhet och för att ... minimera risken att säkerhetsfrågor som upptäcks senare kan utmana den smidiga och säkra projektgenomförandet. Erfarenheterna som utvecklas i Rumänien kan vara av stor värde för kärnvapengemenskapen".

Rigorös platsval

Nuclearelectricas VD Cosmin Ghita konstaterade:

- Kärnkraftsprojekt, oavsett teknik, har en väsentlig sak gemensamt: kärnsäkerhet, och vi är angelägna om att utveckla ett exemplariskt projekt genom att använda en högnivå kärnsäkerhetsteknik, rigorös platsval, fullständig och säker platspecifik hänsyn till externa händelser. Förutom de rumänska experterna uppskattar vi mycket internationell objektiv, oberoende expertis för att säkerställa att alla säkerhetsrelaterade frågor beaktas och hanteras från de tidiga stadierna av projektet.

En katalysator

Melania Amuza, VD för RoPower Nuclear, tackade IAEA och Nuclearelectrica för granskningen av platsvalprocessen och sa:

- Vi tror att vi har ett solid projekt, och den nuvarande IAEA-utvärderingen ger oss ännu mer förtroende ... Vi är också säkra på att nuvarande utvärderingar, rekommendationer och studier kommer att bidra och fungera som en katalysator för nuvarande och framtida SMR-projekt."

Rumäniens SMR-projekt siktar på en installerad kapacitet på 462 MW med NuScale-teknik med sex moduler, vardera med en installerad kapacitet på 77 MW. SMR-projektet beräknas skapa nästan 200 permanenta arbetstillfällen, 1500 byggarbeten och 2300 tillverknings- och monteringsjobb, samt drifts- och underhållsjobb under anläggningens 60-åriga livstid.

Källa: World Nuclear News