Panndagarna 2024 fokuserar på miljön

Under Panndagarna 2024 kommer det bland annat att finnas möjlighet att besöka Jönköping Energis kraftvärmeverk Torsvik, där det både finns en avfallspanna med rökgasrening och vattenrening som då pannan installerades 2006 var väldigt unik och en biobränslepanna med bubblande bädd från 2014. Foto: Jönköping Energi

När konferensen Panndagarna, som varje år anordnas av Värme & kraftföreningen, kommer till Elmia i Jönköping den 16 till 17 april blir det stort fokus på miljön, med föredrag om bland annat rökgasrening och bio-CCS, men deltagarna kommer även att få ta del av föredrag om en rad andra ämnen, som till exempel digitalisering, underhåll och ny forskning.

Text: Alarik Haglund

 

Tina Edvardsson, som är vice ordförande i Värme & kraftföreningens styrelse, berättar att hon tillsammans med de andra i styrelsen arbetar med att sätta ihop programmet för Panndagarna och bjuda in intressanta talare.

- Vi slår våra kloka huvuden ihop och försöker komma fram till en bra agenda som tilltalar våra medlemmar, säger Tina Edvardsson och påpekar att det bland annat handlar om att hitta det som är nytt inom branschen.

Hon talar också om att Värme & kraftföreningen förutom att anordna Panndagarna varje vår även anordnar en konferens varje höst.

- Panndagarna har en lite mer teknisk inriktning än vår konferens på Energi- & Industridagarna på hösten, som är lite mer strategiskt inriktad, kommenterar Tina Edvardsson.

b
Tina Edvardsson är vice ordförande i Värme & kraftföreningens styrelse och har tillsammans med de andra i styrelsen satt ihop ett program som ska tilltala föreningens medlemmar. Foto: Valmet AB

Rökgasrening och vattenrening

På årets Panndagar beskriver Tina Edvardsson att det bland annat kommer att bjudas på föredrag som fokuserar på rökgasrening. Till exempel kommer Magnus Nyström från Marklund Solutions att prata om rökgasreningens möjligheter och Teemu Toivonen från Valmet kommer att redogöra för de senaste lösningarna när det gäller rökgasrening inom skogsindustrin.

- Vi har även fått med ett föredrag om vattenrening, som ofta kommer som en biprodukt från rökgasreningen eftersom man även måste ta hand om vattnet, meddelar Tina Edvardsson.

Närmare bestämt är det Roger Lundberg från RL Aqua som kommer att berätta om rening och återvinning av rökgaskondensat för spädvattenproduktion.

Tina Edvardsson tycker också att det är väldigt roligt att de fått med ett föredrag om bio-CCS, som presenteras av Julia Ahlrot från Växjö Energi, och hon tillägger att det även kommer att handla en del om digitalisering och cybersäkerhet, vilket ligger väldigt mycket i tiden. Bland annat kommer Svante Nygren från Svenska kraftnät att diskutera hotbilden mot kritisk infrastruktur.          

 

Besök på tre pannor

I andra föredrag kommer det enligt Tina Edvardsson att handla om generellt underhåll och underhållsstrategier.

- Det kommer att delas lärdomar från underhållssidan och specifikt kommer Fanny Andersson att prata om erfarenheter från Mälarenergi, förklarar Tina Edvardsson.

Hon tillägger också att de fått med lite information om regelverket och att det blir en presentation om maskindirektivet.

- På forskningssidan blir det ett föredrag från Simon Ingvarson vid Chalmers om hur massabruk kan bli flexibilitetsaktörer på energimarknaden och även ett föredrag om vätgas, som också ligger väldigt mycket i tiden, berättar Tina Edvardsson.

Hon är dessutom glad över att de i år har över 30 utställare från olika branscher, inklusive en del nya aktörer, och att de kommer att kunna erbjuda studiebesök på Jönköping Energis kraftvärmeverk Torsvik och på Arla.

- Man får välja mellan tre olika pannor. I Torsvik har de både en avfallspanna med rökgasrening och vattenrening som då pannan installerades 2006 var väldigt unik och en biobränslepanna med bubblande bädd från 2014. Båda pannorna producerar el, fjärrvärme och processånga. Det tredje alternativet är en mindre panna som togs i drift 2021 vid Arlas mejeri i Jönköping och som levererar ånga och hetvatten till mejeriet samt fjärrvärme vid behov, beskriver Tina Edvardsson.