HSB Living Lab blir testplatsen för nästa generations energilagring

Foto: Roland Larsson / Unsplash

Under 2024 implementeras Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala på HSB Living Lab i Göteborg av Rivus Batteries och Bengt Dahlgren. Denna banbrytande batteriteknik bygger på organiska molekyler istället för kritiska metaller och förväntas bli en betydande innovation inom energilagring. Den förväntas vara både mer kostnadseffektiv och hållbar jämfört med befintliga lösningar.

Även om flödesbatterier redan används som stationära energilager i många delar av världen, har de ännu inte etablerats på marknaden i Sverige. Organiska flödesbatterier representerar en ny form av batteriteknik som utnyttjar organiska molekyler - uppbyggda av kol, väte, kväve och syre - som energibärare, istället för metaller som litium och vanadin.

Lisa Åkerlund, teknisk chef och projektledare på Rivus Batteries, poängterar att installationen på HSB Living Lab möjliggör en effektiv testning av tekniken i verklig skala. HSB Living Lab, som är beläget vid Johanneberg Science Park i Göteborg, erbjuder en unik plattform för att testa och utveckla ny teknik, tack vare sin forskningsinfrastruktur och sensornätverk.

Tekniken som används innefattar vattenbaserade organiska elektrolyter som tillverkas av kostnadseffektiva och lättillgängliga råvaror. Utöver att vara prisvärd och miljövänlig, är den också säker från brand och har lång livslängd. Efter framgångsrika tester på en 1 kWh-prototyp, kommer en 10-20 kWh-version att installeras på HSB Living Lab under 2024 för att testas i verklig skala.

Rivus Batteries kommer tillsammans med Bengt Dahlgren att undersöka olika användningsområden för flödesbatterier och jämföra deras klimatpåverkan med konventionella litiumjonbatterier. Målet är att göra elektrolyterna mer miljövänliga och minska kostnaderna med cirka sextio procent, vilket kan resultera i en total systemkostnadsminskning på cirka trettio procent.

Andreas Fränne, senior konsult på Bengt Dahlgren AB, betonar vikten av att delta i projektet för att bidra till utvecklingen av hållbara alternativ för energilagring. Flödesbatterier förväntas komplettera behovet av konventionella litiumjonbatterier med sina förbättrade prestanda gällande lagringstid och kapacitet, vilket blir allt viktigare i en tid av ökande efterfrågan på el och växande förnybar energiproduktion. Energilagring spelar en avgörande roll i energiomställningen och organiska flödesbatterier kan vara en del av lösningen för att möta dessa utmaningar. Rivus Batteries planerar att lansera sin produkt på marknaden under 2025 efter att ha installerat en större anläggning på 40-100 kWh hos ett fastighetsföretag i Göteborg.