Spektakulär låga leasingpriser på elbilar i USA - en möjlighet för Sverige?

Elbilstillverkning av Model S på Tesla Factory i Fremont, Kalifornien Fotokredit: Steve Jurvetson - Flickr: Tesla Autobots

I USA har elbilarnas efterfrågan inte ökat i den takt som förväntades, vilket resulterat i att återförsäljare och importörer sitter på stora lager som de nu försöker bli av med till varje pris. Trots att elbilar generellt är dyrare än bensindrivna bilar, återspeglas inte detta alltid i leasingpriserna.

Ett exempel på detta är Hyundai Ioniq 6 som erbjuds till ett anmärkningsvärt lågt leasingpris, vilket gör den till den billigaste bilen på marknaden i USA just nu, oavsett drivlinje.

Just nu kan kunder i USA leasa den nya 2024 års modellen av Hyundai Ioniq 6 SE för endast 239 dollar (ungefär 220 euro eller 2500 svenska kronor) per månad under en 24 månaders period, utan någon initial insättning utöver den första månadens betalning.

När man lägger till skatter och avgifter landar den totala månadskostnaden på cirka 260–280 dollar, motsvarande omkring 250 euro, beroende på bilens utrustning och lokala skatter.

Treårigt avtal

Detta pris är exceptionellt lågt, särskilt när man jämför med leasingkostnaden för en ny Toyota Corolla LE, som ligger på 299 dollar i månaden med en initial betalning på 2 999 dollar för ett treårigt avtal. Det är viktigt att notera att erbjudandet från Hyundai är tidsbegränsat och löper ut den 1 april.

Den specificerade modellen av Ioniq 6 SE, som inte finns tillgänglig i Europa, utrustas med ett 53 kilowattimmar batteri, en elektrisk motor på 110 kilowatt och ett maximalt vridmoment på 350 newtonmeter.

Regeringen erbjuder olika incitament

I Sverige, där intresset för elbilar är stort och växer stadigt, kan den amerikanska marknadens situation tjäna som en intressant referenspunkt. Här är elbilarna redan en viktig del av övergången till en mer hållbar fordonsflotta, med regeringen som erbjuder olika incitament för att uppmuntra till användning av eldrivna fordon.

Med tanke på de låga leasingpriserna i USA kan frågan uppstå om liknande strategier kan tillämpas i Sverige för att ytterligare accelerera adoptionen av elbilar.

Kan leda vägen

Med en allt starkare infrastruktur för laddning och ett växande utbud av elbilsmodeller kan Sverige fortsätta att leda vägen mot en grönare framtid på vägarna.

Den svenska marknaden erbjuder redan en rad elbilsmodeller från olika tillverkare, och med fortsatta satsningar och kanske inspirerade av exempel från andra länder, kan vi se ännu fler fördelaktiga erbjudanden som gör det ännu enklare för svenska konsumenter att välja elbilar.

Källa: Tekniikan Maailma