USA och EU stärker strategiskt samarbete för klimatneutral framtid

USA-EU:s energiråd. Bild: Kredit: Freddie Everett/USA:s utrikesdepartement

USA och Europeiska unionen har åter bekräftat sin avsikt att stärka deras strategiska relation för att säkerställa energisäkerhet, samordna politik och fördjupa samarbetet inom teknik och innovation. Målet är att påskynda övergången till en global klimatneutralitet.

Under det 11:e mötet för USA-EU:s energiråd nyligen i Washington DC, ett ledande transatlantiskt forum för samordning av strategiska energifrågor på politisk och teknisk nivå, möttes högnivårepresentanter. Mötet leddes av USA:s biträdande utrikesminister Kurt Campbell, USA:s biträdande energiminister David Turk, Europeiska kommissionens energikommissionär Kadri Simson och Bélen Martinez Carbonell från Europeiska utrikestjänsten.

Kärnkraftens roll

Rådet noterade den roll som kärnkraft kan spela i avkarboniseringen av energisystem i länder som har beslutat, eller kommer att besluta, att använda det. Det tillade att USA och EU "avsikter att intensifiera samarbetet för att minska beroendet av Ryssland för kärnmaterial och bränslecykeltjänster och stödja pågående ansträngningar av berörda EU-medlemsstater att diversifiera kärnkraftsförsörjningen, där så är lämpligt".

Accelerera rättvisa energiövergångar

- Energi samarbetet över Atlanten är avgörande för att främja diversifierade och motståndskraftiga energisystem, stärka energisäkerheten, främja stabilitet och transparens på de globala energimarknaderna, och accelerera rättvisa energiövergångar i linje med vårt gemensamma åtagande att nå netto-nollutsläpp av växthusgaser både nationellt och globalt senast 2050," sade rådet i ett gemensamt uttalande efter mötet.

Rådet erkände insatserna av EU-USA arbetsgruppen för energisäkerhet och lovade att fortsätta arbeta för att bygga vidare på insatserna för att säkerställa energisäkerheten i Europa och globalt samt bidra till global avkarbonisering.

Avgörande decennium

Rådet välkomnade resultaten från den första globala uppföljningen enligt Parisavtalet - presenterat vid COP28 i Dubai i december förra året - och uppmanade alla parter i Parisavtalet att presentera sina nationellt bestämda bidrag med utsläppsminskningsmål som är i linje med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

Det betonade också behovet av en övergång från fossila bränslen i energisystem på ett "rättvist, ordnat och jämlikt sätt" för att uppnå netto-nollutsläpp senast 2050 "i enlighet med vetenskapen". Det närmaste decenniet blir avgörande för detta, och man "påminde om brådskan att fasa ut omodifierad kol i energisektorn globalt, särskilt att avsluta fortsatta investeringar i nya kolkraftverk".

Starkt fördömande

Det upprepade också sin "starka fördömande" av Rysslands fortsatta kontroll och dess handlingar "vid och runt" kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina, och bekräftade sitt stöd för de fem principerna som Internationella atomenergiorganets generaldirektör Rafael Mariano Grossi presenterade för FN:s säkerhetsråd, samt för agenturens arbete med att tillämpa säkerhetsåtgärder och hjälpa Ukraina att hantera säkerheten och skyddet av sina kärnanläggningar.

Källa: World Nuclear News