IVL:s ledande roll i EU:s hållbara energiprojekt

Foto: ivl Svenska Miljöinstitutet

Varje år går betydande mängder energi förlorade genom att outnyttjade värmeflöden inte tas tillvara. Inom EU motsvarar detta ungefär en fjärdedel av uppvärmningsbehovet som skulle kunna återvinnas från datahallar, industrier och andra anläggningar. Tre stora initiativ inom EU har nu startat där IVL Svenska Miljöinstitutets expertis inom affärsmodeller spelar en central roll.

– För närvarande går en betydande del av den befintliga restvärmen förlorad, bokstavligen talat. Detta är inte hållbart ur ett resursperspektiv. Om vi strävar efter att bygga smarta och hållbara städer bör denna restvärme istället återföras till stadens infrastruktur för att användas till uppvärmning och varmvatten, säger Kristina Lygnerud, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Industrisektorn i EU står för över en fjärdedel av den totala energiförbrukningen. Samtidigt genereras en betydande mängd spillvärme från industriella processer runt om i Europa, och ännu finns det outnyttjad potential i tekniker som energilagring, värmeomvandling och solenergi.

– Teknologin för att utnyttja restvärme finns redan tillgänglig. Det som bromsar övergången är snarare bristen på etablerade system och strukturer för ägandeskap samt ekonomisk modell för investeringar. Det krävs en hållbar affärsplan för att företag ska våga satsa, säger Kristina Lygnerud.

Stor potential

Tidigare forskning från IVL visar att överskottsvärme från datahallar, avloppsreningsverk, industrier och andra anläggningar skulle kunna täcka en fjärdedel av EU:s uppvärmningsbehov. Men för att realisera denna potential krävs hållbara affärsplaner. IVL:s expertis och kunskap på området spelar nu en central roll i tre nya stora projekt inom industriell överskottsvärme som startar inom EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe. Projekten är:

Thunder – fokuserar på överskottsvärme från datahallar med inriktning på lagring. Har en total budget på 7,2 miljoner euro och involverar 14 partners från sju länder.

Uses4Heat – handlar om överskottsvärme från industrier, med fokus på lagring. Har en budget på 9,6 miljoner euro och involverar 27 partners från åtta länder.

Re-Witch – fokuserar på överskottsvärme från industrier, med inriktning på omvandling till kyla. Har en budget på 9,5 miljoner euro och involverar 26 partners från tio länder.

– Alla dessa projekt är resultatet av flera års arbete inom EU-projekt inom fjärrvärmesektorn. Det finns en ökad förståelse för att lagringslösningar och möjligheten att generera kyla är nyckeln till framtida konkurrenskraft för fjärrvärmesystem, säger Kristina Lygnerud.

Målet är att visa att det inte bara är tekniskt möjligt att utnyttja överskottsvärme utan också ekonomiskt lönsamt, med en rad fördelar för industrier, inklusive energibesparingar och minskade klimatutsläpp.