Revolutionerande energiprojekt: Världens första kommersiella laserfusionskraftverk tar form

En återgivning av ett laserfusionskraftverk. Bild: Longview

Longview Fusion Energy Systems i Kalifornien har anlitat det amerikanska ingenjörs- och byggföretaget Fluor Corporation för att designa världens första kommersiella laserfusionskraftverk.

- Fluor kommer att använda sin globala erfarenhet av att utveckla och bygga komplexa anläggningar i stor skala. De ska ge preliminär design och ingenjörskonst för att stödja utvecklingen av Longviews fusionsdrivna anläggning, meddelar Longview.

Företaget betonar att de, till skillnad från andra metoder, inte behöver bygga en fysikdemonstrationsanläggning. Tillsammans med Fluor kan de "fokusera på att designa och bygga världens första laserfusionsenergianläggning för att förse samhällen och företag med energi".

Historiskt genombrott

Detta har gjorts möjligt genom historiska genombrott inom fusionsenergi vid Lawrence Livermore National Laboratory's National Ignition Facility (NIF).

Kärnfusion är processen där två lätta atomkärnor kombineras till en tyngre kärna, vilket frigör en stor mängd energi. Lawrence Livermore National Laboratory har sedan 1960-talet arbetat med att använda lasrar för att framkalla fusion i laboratoriemiljö, och har byggt en serie allt kraftfullare lasersystem i Kalifornien. Detta ledde till skapandet av National Ignition Facility, som beskrivs som världens största och mest energirika lasersystem. Anläggningen använder kraftfulla laserstrålar för att skapa temperaturer och tryck som liknar dem som finns i stjärnornas kärnor och jätteplaneter – samt inuti kärnvapenexplosioner.

Använde 192 laserstrålar

Den 5 december 2022 uppnådde National Ignition Facility det första någonsin kontrollerade experimentet som producerade mer energi från fusion än den laserenergi som användes för att driva det. Experimentet använde 192 laserstrålar för att leverera mer än 2 miljoner joule (MJ) ultraviolett energi till en deuterium-tritiumbränslepellet för att skapa så kallad fusionsantändning - även kallad vetenskaplig energijämvikt. Genom att uppnå en utgång på 3,15 MJ fusionsenergi från leveransen av 2,05 MJ till bränslemålet demonstrerades grunden för tröghetsburen fusionenergi - eller IFE - för första gången.

Longview uppger att de är det enda fusionsenergiföretaget som använder denna beprövade metod. Deras kraftverksdesigner inkluderar kommersiellt tillgängliga tekniker från halvledarindustrin och andra sektorer för att säkerställa leverans av koldioxidfri, säker och ekonomisk laserfusionsenergi till marknaden inom ett decennium.

Kraftfulla lasrar

- Vi bygger vidare på NIF:s framgångar, men Longviews anläggning kommer att använda dagens betydligt mer effektiva och kraftfulla lasrar samt utnyttja additiv tillverkning och optimering genom AI, säger Valerie Roberts, Longviews operativa chef och tidigare projektledare för byggandet av National Ignition Facility.

Edward Moses, Longviews VD och tidigare direktör för National Ignition Facility, tillägger: - Laserfusionsenergi har demonstrerats många gånger under de senaste 15 månaderna, och vetenskapssamfundet har verifierat dessa framgångar. Nu är det dags att fokusera på att göra denna nya koldioxidfria, säkra och rikliga energikälla tillgänglig för nationen så snart som möjligt.

Vätgasbränsle

I april förra året undertecknade Fluor ett avtal med Longview om att vara deras ingenjörs- och byggpartner i utformningen och planeringen av kommersialiseringen av laserfusionsenergi.

Longviews plan är att bygga laserfusionskraftverk med en kapacitet på upp till 1600 megawatt för att tillhandahålla elektricitet eller industriell produktion av vätgasbränsle och andra material som kan bidra till att avkarbonisera tung industri.

Källa: World Nuclear News