Göteborg och Mölndal ser goda resultat med max usage

Genom att sätta ett tak på sin elförbrukning mellan vissa bestämda klockslag när belastningen är hög kan effekttoppar i elnätet dämpas. Foto: Göteborg Energi

Genom att begränsa sin elförbrukning inom specifika tidsintervall när belastningen är hög kan topparna i elnätet minskas. Därför har produkten "max usage" testats på Effekthandel Väst under vintern med positiva resultat för både elbilsladdning och industriella användare i Göteborg och Mölndal.

Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad där Göteborg Energi Nät och Mölndal Energi Nät köper effektkapacitet från elnätsanslutna företagskunder eller aggregatorer. Dessa aggregatorer möjliggör för mindre elanvändare att gemensamt erbjuda effekt. Max usage innebär att leverantören sätter en långsiktig övre gräns för sin elförbrukning. Detta passar flexleverantörer som vill förutse och anpassa sitt effektuttag för att minska administrationen på marknadsplatsen.

Exempelvis implementerades en effektbegränsning på 75 kW mellan 7:00-10:00 varje vardag på Renova under januari, jämfört med en historisk förbrukning på 300 kW under dessa timmar. Genom att skjuta på starten av elintensiva krossar under den kritiska tiden för elnätet kunde de bidra konkret till att motverka effekttoppar och samtidigt tjäna ekonomiska fördelar.

Max usage utvecklades för att inkludera fler aktörer på marknaden, särskilt med tanke på elbilsladdning. Det har testats på GoCo Health Innovation City där man har begränsat laddeffekten mellan 08:00-12:00 på vardagar.

Resultaten har varit positiva, vilket visar att produkten fyller sitt syfte och har potential att skala upp. Intresset är stort, både från potentiella flexleverantörer och branschkollegor, vilket indikerar att max usage kan vara en framgångsrik metod för att hantera effektuttag och minska belastningen på elnätet.