PEJ tecknar försäkring för Polens första kärnkraftverk

Målet är att denna första polska AP1000-reaktor ska tas i kommersiellt bruk 2033. Illustration: Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ)

Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ), ansvarig för byggandet av Polens första kärnkraftverk, har gått med i så kallade Ömsesidiga Försäkringsföreningen (TUW) hos den polska Ömsesidiga Försäkringsinstitutionen (PZUW). Detta beskrivs som ett viktigt steg för att tillhandahålla försäkringsskydd för projektet.

I november 2022 valde den dåvarande polska regeringen Westinghouse AP1000-reaktorteknologi för att byggas på platsen Lubiatowo-Kopalino i kommunen Choczewo i Pommern i norra Polen.

Ett avtal som fastställer en plan för leveransen av anläggningen undertecknades förra året av Westinghouse, Bechtel och PEJ. Polens klimat- och miljöministerium utfärdade i juli ett principbeslut för PEJ att bygga anläggningen. Målet är att Polens första AP1000-reaktor ska tas i kommersiellt bruk 2033.

Strategiskt projekt

- Försäkring av projektet, som är strategiskt för Polen och dess energisäkerhet, är ett av villkoren för dess genomförande, noterade PEJ.

- Omfattningen av försäkringsavtal som används i denna typ av investeringsprojekt är mycket bred. De inkluderar byggnads- och monteringsarbete, samt till exempel transport eller ansvarsförsäkring. Att ha tillräckligt försäkringsskydd skyddar intressena för både investeraren och huvudentreprenören, och krävs av de institutioner som finansierar investeringsprojektet som ett villkor för att erhålla skuldfinansiering.

Färre risker

PEJ sa att välutformad försäkring minskar projektrisker. - Framför allt skyddar det mot de finansiella konsekvenserna av eventualiteter som eventuellt kan uppstå under byggprocessen på denna typ av projekt.

Med sikte på att försäkra kärnenergiinvesteringar i Polen, ingick TUW PZUW ett strategiskt samarbete 2023 med Storbritanniens Nuclear Risk Insurers (NRI). PEJ sa att avtalet med NRI, som skyddar civila kärnenergianläggningar i Storbritannien och är involverad i mer än 300 liknande projekt världen över, ger dem tillgång till know-how, samt praktikplatser och utbildning.

Ägd av PZU-gruppen, Polens största ömsesidiga försäkringsförening, har samtidigt lanserat en initiativ för att skapa en kärnenergiförsäkringspool, ett konsortium av polska försäkringsbolag som kommer att erbjuda täckning för kärnkraft i landet.

Viktig del

- Att ansluta sig till Ömsesidiga Försäkringsföreningen hos PZUW är en viktig del i att bygga företagets försäkringsstrategi för konstruktions- och driftfasen av Polens första kärnkraftverk", sa Wojciech Rosiński, direktör för PEJ:s finansavdelning.

- Anslutningen till TUW PZUW kommer att möjliggöra för oss som investerare att få tillgång till specialiserad kärnenergiförsäkring som erbjuds på marknaden.

Säkerställer energisäkerheten

- Det som förenar oss är att ta sig an ambitiösa utmaningar, tillade TUW PZUW:s president Rafał Kiliński.

- Målet med projektet att bygga kärnkraftverket är att säkerställa Polens energisäkerhet, och vår ambition är att delta i att tillhandahålla försäkringsskydd för detta projekt. Därför är vi glada att ett företag som är så viktigt för energiomställningen som Polskie Elektrownie Jądrowe har blivit medlem i vår ömsesidiga försäkringsförening.

Källa: World Nuclear News