Revolutionerande fusionreaktor planeras i Tennessee

Bull Run Fossils anläggning i Tennessee, USA. Foto: TVA

Type One Energy Group, en amerikansk utvecklare av fusionsenergi, har avslöjat sina planer på att bygga prototypen av sin stellaratorfusionsreaktor, Infinity One, på Tennessee Valley Authoritys (TVA) kolfossilkraftverksområde Bull Run i Clinton, Tennessee.

Företaget, som för närvarande har sitt säte i Madison, Wisconsin, planerar att flytta sitt huvudkontor till East Tennessee som en del av Projekt Infinity. Projektet är resultatet av ett trepartsöverenskommelse som undertecknades 2023 mellan TVA, Type One Energy och USA:s energidepartements Oak Ridge National Laboratory (ORNL), där parterna uttryckte ett gemensamt intresse för framgångsrik utveckling och kommersialisering av ekonomiskt genomförbar och praktisk fusionsenergiteknik.

Med medel från guvernörens fond

Type One Energy framhäver att byggandet av Infinity One vid Bull Run stämmer överens med Tennessees guvernör Bill Lees vision när det gäller att positionera delstaten som en ledare inom ren energi. Projekt Infinity blir den första mottagaren av medel från guvernörens fond för kärnenergi.

Under de kommande månaderna kommer företaget att börja samarbeta med lokalsamhällena i East Tennessee.

Byggstarten för Infinity One kan ske 2025, efter att nödvändiga miljögranskningar, partnerskapsavtal, tillstånd och driftlicenser har slutförts. Detta kommer att möjliggöra för företaget att verifiera viktiga designegenskaper för sin pilotanläggning för stellaratorfusion, särskilt de som rör driftseffektivitet, tillförlitlighet, underhållbarhet och överkomlighet.

Kommersiell utrullning

I samarbete med TVA och ORNL kommer Type One Energy att utforska ytterligare möjligheter att främja kommersiell utrullning av fusionsenergi i regionen East Tennessee.

Type One Energy planerar att etablera sitt huvudkontor i East Tennessee, vilket kommer att skapa över 300 välbetalda jobb inom de närmaste fem åren. Projekt Infinity, som inkluderar implementeringen av Infinity One och det nya huvudkontoret för Type One Energy, förväntas främja ekonomisk tillväxt och teknologiskt ledarskap inom energisektorn i regionen.

Avgörande milstolpe

- "Denna framgångsrika implementering av Infinity One i East Tennessee, tillsammans med våra partners TVA och ORNL, är en avgörande milstolpe i vårt kommersialiseringsprogram för fusion, FusionDirect," sade Type One Energys VD, Christofer Mowry. "Det markerar också ett viktigt steg mot kommersialiseringen av fusion, genom att för första gången koppla samman ledare inom teknologi, nytto- och nationallaboratorieområdena i ett verkligt implementeringsprojekt. Projekt Infinity kommer att skapa världens mest högpresterande stellarator och erbjuda en utmärkt plattform för en potentiell långsiktig forskningsanläggning för fusion.

Bibehållen nätstabilitet

Bull Run Fossil Plant ligger på norra stranden av Bull Run Creek, direkt mittemot Clinch River från Oak Ridge. Den 865 MW kolförbränningsanläggningen togs i drift 1967 och stängdes den 1 december 2023. TVA utvärderar för närvarande framtida användning av Bull Run-platsen, inklusive potentiella möjligheter att bibehålla nätstabilitet baserat på dess strategiska geografiska läge inom TVA:s tjänsteområde.

- TVA arbetar med våra partners för att utforska nya idéer och innovativa lösningar som möter det växande energibehovet under verkliga förhållanden, sa TVA:s president och VD Jeff Lyash.

- Vi uppskattar detta partnerskap mellan Type One Energy, ORNL, våra lokala kraftbolag samt valda och ekonomiska utvecklingsansvariga när vi tillsammans strävar efter att identifiera framtidens energiteknologier.

Pionjär inom fusionsvetenskap

ORNL:s direktör Stephen Streiffer tillade: "Det är spännande att se ett projekt i Oak Ridge med så stor potential att främja fusionenergi. Laboratoriet har varit en pionjär inom fusionens vetenskap och teknik sedan tidigt 1950-tal. Vi ser fram emot att tillämpa vår institutionella expertis och kapacitet i samarbetet med Type One Energy på de tekniska utmaningar de kommer att ta sig an i denna nya testanläggning.

- Vår administration skapade kärnenergifonden i samarbete med Tennessees lagstiftande församling för att rekrytera företag som Type One Energy, sade Tennessees guvernör Bill Lee. - Tennessee är redo att säkra sin plats som toppstaten för energioberoende, och vi är stolta över att samarbeta med Type One Energy för att främja det uppdraget samt att tillföra hundratals högkvalitativa jobb och mer pålitlig energi till Tennesseeborna.

Skiljer sig från en tokamakfusionsreaktor

Type One Energys Infinity One är en stellaratorfusionsreaktor – annorlunda jämfört med en tokamakfusionsreaktor som Joint European Torus i Storbritannien eller Iter-anordningen som är under konstruktion i Frankrike. En tokamak baseras på en enhetlig toroidform, medan en stellarator vrider den formen i en figur-åtta. Detta löser problem som tokamaks står inför när de magnetiska spolarna som begränsar plasman nödvändigtvis är mindre täta på utsidan av den toroida ringen.

Type One Energy säger att man "tillämpar beprövade avancerade tillverkningsmetoder, modern fysisk beräkning och högfältssupraledande magneter för att utveckla sitt optimerade system för stellaratorfusionsenergi".

Källa: World Nuclear News