Analys: Europas industri i fritt fall

- Dåliga politiska beslut, inklusive netto-noll illusioner och en överdriven satsning på alternativ energi, samt beroendet av rysk naturgas, driver Europas avindustrialisering skriver analytikern Robert S. Byrd. Bild: Creative Commons Lic. /pixabay) kredit: Geralt

Energiexperten Robert S. Bryce från tankesmedjan Sobstock lyfter fram den akuta krisen som präglar Europas industriella sektor, med en kollapsande efterfrågan på industriell el. Enligt en analys för Net Zero Watch och hänvisningar till Bloomberg, som signalerar Tysklands nedgång som industriell stormakt och slutet på en era. Tillverkningssiffrorna har minskat sedan 2017, en trend som accelererar när konkurrenskraften eroderar.

Europa upplever en krympande industriell kapacitet över hela kontinenten. Tata Steel och Slovalco är bara några exempel på företag som stänger ner verksamheter på grund av höga energikostnader. Dåliga politiska beslut, inklusive netto-noll illusioner och en överdriven satsning på alternativ energi, samt beroendet av rysk naturgas, driver denna avindustrialisering.

Produktionen minskar

Mario Loyola från Heritage Foundation belyste nyligen i en artikel hur industriproduktionen i Europa sjunkit med 5,8 procent under de tolv månaderna fram till november 2023. Kapitalvaruproduktionen minskade med nästan 8,7 procent, och investeringar i anläggningar och utrustning har rasat.

Stigande elpriser är ett direkt resultat av denna politik, med priser som stabiliserats på tre gånger förpandeminivåerna. Storbritanniens storföretag betalar nu upp till fem gånger mer för el än 2004.

Pålitlig indikator

Elanvändning är en pålitlig indikator på ekonomisk vitalitet enligt Robert S. Byrd, och en hälsosam ekonomi kräver mycket el. Enligt Internationella energiorganet (IEA) ökade den globala elanvändningen med 2,2 procent förra året, och man förväntar sig att efterfrågan globalt kommer att stiga med i genomsnitt 3,4 procent årligen fram till 2026. Detta drivs av en förbättrad ekonomisk utsikt, vilket bidrar till snabbare elanvändningstillväxt både i utvecklade och framväxande ekonomier.

Minskad konsumtion

I skarp kontrast till denna globala trend fortsätter Kina och Indien sin snabba tillväxt, medan Europa upplever en minskning av elanvändningen med 3,2 procent förra året, vilket följer en 3,1 procents minskning 2022. EU:s elanvändning har sjunkit till nivåer som senast sågs för två decennier sedan, främst på grund av minskad konsumtion i industrisektorn. Den industriella elanvändningen i EU sjönk med 5,8 procent 2022 och beräknas ha minskat med ytterligare 6% 2023.

Denna dramatiska nedgång i Europas industriella elanvändning är ett tydligt tecken på den djupa industriella och ekonomiska kris som kontinenten nu står inför, ett scenario som andra ekonomier kan lära sig av för att undvika liknande öden.