Brittiska regeringen krävs på klartecken för kärnkraftens framtid

Minikärnreaktorer kan generera kraft i Storbritannien i slutet av årtiondet. Tillverkaren Rolls-Royce har berättat för BBC:s Today-program att man planerar att installera och driva fabriksbyggda kraftverk till 2029. Illustration: Rolls Royce

Trots betydande anslag till tekniken för små modulära reaktorer (SMR) från Storbritanniens regering, lyfter landets miljömyndighet, EAC, fram brist på tydlighet i strategin.

Ett konsortium lett av Rolls-Royce har föreslagit en gemensam investering på över 500 miljoner pund för att designa en SMR. Miljörevisionen (EAC) uttrycker oro över regeringens hållning till SMR, trots att 215 miljoner pund tilldelats tekniken. EAC betonar vikten av klarhet från regeringens sida, särskilt när det gäller investeringsbeslut och uppdragande av SMR-projekt.

Flera utmaningar

Förväntningarna på att den första SMR ska bidra till elnätet ligger först till 2035, vilket väcker frågor om dess integration med förnybar energi för att uppnå dekarboniseringsmål. Dessutom tyder bevis som presenterats för kommittén på utmaningar relaterade till avfallshantering och regulatoriska processer.

Otydlig vision

Philip Dunne, ordförande för Miljörevisionen, konstaterar:

- Storbritannien har chansen att bli en verklig världsledare inom tillverkningen av SMR-kärnkraftskapacitet med stor exportpotential, tack vare satsningen på kärnkraftstekniken SMR. Trots att regeringen lovat hundratals miljoner pund i stöd för SMR-projekt och planerar att investera i landets första SMR, saknas det fortfarande tydlighet i regeringens vision för sektorn: ministrar kan ge uppdrag om så mycket som 24GW i kärnkraftskapacitet till 2050, men också så lite som 12GW.

Med tanke på att den första SMR sannolikt inte kommer vara i drift förrän 2035, den tidsram som ministrar har satt för att dekarbonisera elförsörjningen, uppstår frågan om vilken roll SMR kommer ha i en energimix dominerad av förnybar energi och kompletterad av befintlig och ny stor skala kärnkraft.

Privata sektorprojekt

En talesperson för Departementet för Energisäkerhet och Nollutsläpp säger till Energy Live News:

- Vår kärnkraftsvägledning beskriver tydligt hur vi stöder både små modulära reaktorer och storskalig kärnkraft som en del av den största expansionen på 70 år, för att säkerställa att upp till en fjärdedel av all brittisk kraft kommer från kärnkraft till 2050. Vår världsledande SMR-tävling syftar till att vara den snabbaste i sitt slag, säkra miljardinvesteringar för Storbritannien och leverera billigare, renare och säkrare energi för familjer och företag. Vi rådgör om alternativa vägar till marknaden för privata sektorprojekt, och våra planer kommer alltid att vara grundade på noggranna värderingar av kostnadseffektivitet.

Källor: Energy News, EAC, Department of Energy