Luleå Energi investerar 73 miljoner i batteripark

Sofia Antonsen, chef Utveckling Luleå Energi och Malin Larsson vd Luleå Energi. Foto: Luleå Energi

Bygget av Norrbottens första batteripark är nu klart, vilket representerar en betydande investering från Luleå Energi och utgör en viktig komponent i omställningen av energisystemet.

– Det är mycket tillfredsställande att kunna bidra till utvecklingen av energisystemet. Vi står inför flera år av betydande investeringar för att skapa de nödvändiga förutsättningarna för den pågående omställningen. Vi ser möjligheter att utveckla vår verksamhet för att även underlätta för oss att hantera dessa investeringar, säger Malin Larsson, VD för Luleå Energi.

En batteripark består av stora batterier som ansluts till elnätet och har en kapacitet på 12 MW/12 MWh. Om man jämför denna kapacitet med en genomsnittlig elbils kapacitet skulle det möjliggöra en körsträcka på ungefär 1,5 varv runt jorden. Parken kommer att placeras på Luleå Energis egna mark i Porsödalen, Luleå.

– I takt med samhällets omställning och ökad elektrifiering ställs det nya krav på Sveriges elnät. Det kommer att krävas utbyggnad, effektoptimering och ökad kraftproduktion, men också lösningar för att lagra och aktivt bidra till att balansera elnätet, säger Sofia Antonsen, Utvecklingschef på Luleå Energi.

Batteriernas princip är att agera som stötdämpare i elsystemet genom att laddas när det behövs och urladdas när behovet uppstår, vilket ger flexibilitet i systemet.

– Genom dessa batterier kommer Luleå Energi kunna bidra till att stödja balansen i elnätet på lokal, regional och nationell nivå. Batterierna möjliggör att hantera väderberoende kraftproduktion från sol och vind samt att reducera effekttoppar i systemet, säger Sofia.

Investeringen i batteriparken från Luleå Energi uppgår till 73 miljoner kronor, och parken förväntas vara klar hösten 2024. Tilldelningen av projektet är redan klar, och Svea Solar kommer att leverera batteriparken.

– Detta representerar en betydande investering för oss. Genom att delta på den så kallade balansmarknaden hos Svenska Kraftnät och aktivt bidra till att stödja elnätet nationellt, skapar vi också möjligheter att generera intäkter genom parken. På så sätt blir detta en investering som främjar vår förmåga att fortsätta driva och påskynda energiomställningen på lokal nivå, säger Sofia.