Solskensåret 2023 gynnade solenergiprojekt trots extrema väderförhållanden

Solar Impulse 2 var det första soldrivna flygplanet som genomförde en världsomsegling år 2014. Källa: Wikipedia Common Lic. Kredit: Milko Vuille

Enligt en analys från Solargis, ett företag som specialiserar sig på soldata, var den globala solinstrålningen under 2023 relativt stabil eller till och med ökade i vissa regioner. Detta trots rekordvärme och extrema väderhändelser som drivits på av klimatförändringar och El Niño-fenomenet.

Under året nådde solkraften en avgörande punkt och förväntas bli den mest kostnadseffektiva och dominerande källan till el globalt till 2050. Solargis årliga analys av solinstrålningen för 2023 visar att detta stöddes av stabil och över genomsnittlig solinstrålning i många regioner, trots att 2023 var det varmaste året som någonsin registrerats.

Stabil solprestanda

I Australien och Sydostasien upplevde man högre än genomsnittlig solinstrålning tack vare gynnsamma väderförhållanden och minskat molntäcke, medan USA såg stabil solprestanda, med vissa områden som gynnades av El Niño-effekten. Centralamerika hade starkare än genomsnittlig solinstrålning, och Afrika behöll sin stabila och konsekventa solresurs.

Europa drog nytta av högre än genomsnittlig solinstrålning, särskilt i de södra nordiska regionerna, på grund av minskat molntäcke och nederbörd. De flesta delar av Europa översteg sitt långsiktiga genomsnitt med mellan 1 och 7 procent.

Frekventa hagelstormar

Trots dessa positiva resultat står solkraftsprojekten inför utmaningar på regional nivå på grund av extrema väderförhållanden. Mer frekventa och allvarliga hagelstormar, särskilt i USA och Australien, orsakar stora förluster och påverkar försäkringen av projekt. El Niño-fenomenet, som förväntas fortsätta till april 2024, kan potentiellt också förvärra extrema väderhändelser.

Indien fortsatte att lida av långsiktigt minskad solprestanda på grund av en förlängd och intensiv monsunsäsong, medan Centralindien låg under sitt långsiktiga genomsnitt med mellan 1 och 5 procent. La Niña påverkade även vissa delar av Sydamerika, inklusive södra Brasilien.

Upptäcka möjligheter

Branschen måste anpassa sig till ett förändrat klimat och adressera stabila elnät, solfinansiering i utvecklingsekonomier och leveranskedjekapacitet för 2024 och framåt. Med föränderliga klimatförhållanden måste solinvestorer och operatörer noggrant övervaka variabilitetsmönster och upptäcka potentiella hinder. Det gäller också att utnyttja potentiella möjligheter med hjälp av de bästa tillgängliga solresursdata och mjukvaruverktyg.

Enligt Marcel Suri, VD och grundare av Solargis, krävs ökad uppmärksamhet på att övervaka och analysera trender inom solresurser för att optimera projekt och hantera pågående risker i ett föränderligt klimat. Branschaktörer behöver förbättra sina övervaknings-, analys- och optimeringsförmågor för att mildra risker och förbereda sig för solkraftens oavvisliga uppgång i vår globala energilandskap.

Källa: Solargis