OX2 och Ingka Investments ansöker om tillstånd för energipark Neptunus

Foto: Arkivbild

OX2 och Ingka Investments har ansökt om tillstånd för den havsbaserade energiparken Neptunus utanför Blekinge, i enlighet med Sveriges ekonomiska zonlag. Denna energipark planerar att inkludera upp till 207 vindkraftverk med en maximal höjd av 420 meter och en installerad effekt på 3 100 MW. Förväntad produktion är cirka 13-15 TWh per år, vilket motsvarar elbehovet för Blekinge och Skåne. En Natura 2000-ansökan har också skickats in av OX2 tidigare. Byggstart för Neptunus kan ske 2030 om tillstånd beviljas i tid.

Förutom vindkraft inkluderar ansökan även havsbaserad vätgasproduktion upp till 370 000 ton per år och ett pilotprojekt för syresättning av Östersjön. Syrgasen, en biprodukt från vätgasproduktionen, kan användas för att syresätta bottenvatten i Östersjön och bidra till att återställa det marina livet i områden med syrefattiga förhållanden.

Emelie Zakrisson, chef för havsbaserad vind på OX2 Sverige, betonar att Energipark Neptunus representerar nästa generation av vindparker, och genom att producera både förnybar el och vätgas kan det bidra till att säkra Sveriges energiförsörjning för sektorer som inte kan elektrifieras. Projektet är fortfarande i en tidig fas, och OX2:s projektutvecklingsportfölj, inklusive 1900 MW för Neptunus, uppgick till 34 074 MW vid utgången av det tredje kvartalet 2023.

OX2 och Ingka Investments samarbetar också på sex andra havsbaserade vindparker i Sverige, inklusive Galene på Västkusten, Triton och Neptunus i södra Sverige, Aurora mellan Öland och Gotland samt Pleione och Ran utanför Gotlands östkust. Det slutliga beslutet om tillstånd för att bygga vindparkerna kommer att fattas av regeringen.