Max IV över två år försenat

Forskningsanläggningen Max IV är kraftigt försenad. Projektet ligger ungefär två och ett halvt år efter i tid, skriver Sydsvenskan.

Enligt en oberoende granskning som huvudfinansiären Vetenskapsrådet har beställt är projektledningen bristfällig och det går inte att bedöma om den nuvarande tidsplanen är realistisk.

Granskningen visar att administrationen måste stramas åt och att en professionell projektledare bör tillsättas.

Max IV är tillsammans med ESS en av två enorma forskningsanläggningar utanför Lund. Synkrotronljuskällan Max IV invigdes sommaren 2016, forskningsanläggningen och jättemikroskopet ESS öppnar 2023. Men än så länge är bara tre av de drygt tjugo strålrören som planeras på Max IV i bruk.

Samtidigt står hundratals forskare i kö för att få komma till Lund och forska, enligt Sydsvenskan.

Vi är medvetna om problemet och att det finns mycket vi behöver göra. Vi har tagit hjälp av Universitetets interna konsultstöd som arbetar med vår personal sedan mars i år, säger Christoph Quitmann, som är direktör för Max IV, till tidningen.

Bara kostnaden för byggnaden och infrastrukturen av Max IV ligger på ungefär fyra miljarder kronor. Sedan tillkommer ytterligare kostnader för strålrören.

Fakta: ESS och Max IV

TT

Max IV är en så kallad synkrotronljuskälla. Genom att skicka iväg elektroner i närmare ljusets hastighet alstras så kallad synkrotronljusstrålning. Strålningen kan i sin tur användas som en mycket kraftig röntgen. Det objekt som den lilla ljusstrålen träffar kan röntgas med sådan kraft och precision att forskarna kan se hur materialet är uppbyggt ända ner på atomnivå. Genom att öka förståelsen för materialets uppbyggnad kan man förändra det, och skapa bland annat bättre material och mer framgångsrika läkemedel. Ett aktuellt exempel är försöken att göra plast av träfiber.

Källa: Max IV

Sverige och Danmark är värdländer för European Spallation Source (ESS) som håller på att byggas i Lund. Byggkostnaden blir 1,84 miljarder euro, varav värdländerna ska stå för nästan hälften.

Syftet är att skapa neutronstrålar, som kan användas i utforskandet av olika material. Förhoppningen är att det ska leda till framtida upptäckter inom exempelvis nanoteknologi, life science, läkemedelsområdet, materialvetenskap och experimentell fysik.

Anläggningen ska vara färdig att tas i bruk år 2023.

Källa: ESS