Polen förbereder sig för sitt första kärnkraftverk

Illustration av Pomeranias framtida kärnkraftverk. Bild: Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE)

Polens första kärnkraftverk, som enligt planerna byggs i regionen Pomerania nära Gdańsk, har tagit ett steg närmare verklighet. Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE), som ansvarar för landets elnät, har fastställt de tekniska kraven för att ansluta kärnkraftverket till det nationella elnätet.

Projektet leds av Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ), som ägs helt av den polska staten. I december 2022 mottog PEJ de villkor som krävs för att ansluta kärnkraftverket till elnätet. Kärnkraftverket är planerat att ha en kapacitet på upp till 3720 MWe.

Valet av reaktorteknik föll på Westinghouse AP1000, och ett avtal för leverans av anläggningen undertecknades i maj förra året mellan Westinghouse, Bechtel och PEJ. Polens miljö- och klimatministerium godkände i juli en principöverenskommelse om att PEJ får bygga kärnkraftverket. Målet är att den första AP1000-reaktorn ska börja generera kommersiell el år 2033.

Flera reaktorer på väg

I november förra året godkände miljö- och klimatministeriet också planer för Polens andra stora kärnkraftverk. Detta projekt innefattar två sydkoreanska APR1400-reaktorer som ska byggas i Patnów-Konin-regionen.

Datumen för när avtalet om anslutning till elnätet ska slutföras och när kärnkraftverket ska anslutas till elnätet är ännu inte fastställda. Detta projekt är en viktig del i Polens strävan efter att diversifiera sina energikällor och minska sitt beroende av fossila bränslen.

Källa: World Nuclear News