Tysklands kärnkraftsavveckling skapade reaktioner på världsutställningen för kärnenergi

World Nuclear Exhibition (WNE) i Villepinte, Paris. Bland utställarna fanns 29 företag från Tyskland trots att landet har sagt farväl till kärnkraften. Foto: World Nuclear Exhibition (WNE)

På World Nuclear Exhibition (WNE) i Villepinte, Paris, där över 700 utställare från 76 länder visade kärnenergibranschens styrka, hamnade Tyskland ofrivilligt i fokus – men som ett negativt exempel.

WNE, som ägde rum nyligen, samlade över 20 000 deltagare och 1000 beslutsfattare. Bland utställarna fanns 29 företag från Tyskland. Trots detta, rapporterar "Spiegel", är Tysklands avveckling av kärnkraften och dess förlorade momentum inom kärnenergi ett återkommande ämne i mässhallarna.

Debatt och skämt

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz (SPD) förklarade nyligen i en intervju att "kärnkraften är över i Tyskland". Detta beslut kommer i ljuset av Fukushima-katastrofen 2011, som ledde till en snabb avveckling av landets kärnkraftverk. De sista tre kärnkraftverken i Tyskland stängdes i april 2023 efter en tillfällig förlängning på grund av energikrisen.

På WNE blev Tysklands beslut att avveckla kärnkraften föremål för både debatt och skämt. EU-kommissionären Thierry Breton kommenterade ironiskt Tysklands energimix av kol och förnybar energi, vilket speglar branschens förvåning över Tysklands beslut.

SMR

Samtidigt diskuteras utvecklingen av små modulära reaktorer (SMR) över hela världen, med stöd från länder som USA, Kanada, Kina, Sydkorea och Argentina. I Europa backar Frankrike, Storbritannien och Belgien SMR-projekt med miljardinvesteringar. Dessa reaktorer har potential för flera användningsområden, men utmaningar kvarstår, inklusive finansiering och höga kostnader.

Positiv Grossi 

Frankrike framstår som en ledare inom kärnenergi, med planer på att bygga nya reaktorer. Samtidigt möter branschen utmaningar, som framgick när hälften av Frankrikes kärnreaktorer stängdes förra vintern för underhåll och defekter. Ironiskt nog, för att undvika större strömavbrott, importerades ersättningsström från Tyskland.

På WNE ser många inom kärnenergibranschen sig själva som miljöskyddare och tror på stora möjligheter för branschen, särskilt med tanke på det växande behovet av energi för elbilar, datacenter och vätgasproduktion. Trots Tysklands beslut, ser IAEA:s chef Rafael Grossi en positiv utveckling i Europa och framhåller behovet av en ökad satsning på kärnenergi.

Källor: Focus/Der Spiegel, ICAO