Elbilarnas popularitet och framtid i Sverige

Teknologin och all innovation har visat oss saker vi alridg kunde tänka oss skulle bli vår vardag. Teknologin sätter sina spår på varje front, men ett intresse som verkligen har ökat i vårt avlånga land är de elektriska fordonen. Nedan i denna artikel kommer vi att ta oss en närmare titt på hur populära elbilar egentligen är i Sverige, men vi kommer även att jämföra några för- och nackdelar med olika modeller vi ser rulla på Sveriges många gator.

 

Elbilens popularitet

Under endast de senaste åren har det blivit allt vanligare att se eldrivna fordon utspridda i hela landet, och som det ser ut i dagsläget är denna trend här för att stanna. Idag strömmar det av nya produkter på elfordonsmarknaden, och med de nya design alternativen samt innovativa funktioner kan de locka en allt större kundbas. När vi kollar på grafer och statistik från sajten elbilsstatistik.se visar siffrorna en tydlig bild hur elbilsbranschen faktiskt vuxit fram under de senaste åren, men även kommit att bli en pålitlig och etablerat alternativ till de bränsledrivna fordonen. Eftersom det blev allt mer tydligt att elbilen är här för att stanna tror vi att en stor faktor bakom den ökade populariteten beror på de många alternativ som idag finns tillgängliga. Tekniken och bilarna blir allt mer smarta och pålitliga gällande snabbare laddningstider, räckvidd och en överlag bättre prestanda.

 

Men vilken elbil ska man egentligen gå för? Jo, låt oss kolla in några av de mest populära alternativen.

 

Elbilsmodeller - en jämförelse

Alternativen på den stora elbilsmarknaden är långt ifrån enkel att navigera mellan. Låt oss hjälpa dig genom att gå igenom både för- och nackdelar för några av de populäraste modellerna på marknaden.

BMW i3:

BMW är kända för sin lyx- och premiumkänsla, och för elbilen BMW i3 är det inget undantag. Bilen är en fröjd för ögat men trots lyx gäller det att se över räckvidden på denna bil, eftersom den kan vara något begränsad jämfört med de andra alternativen.

Audi e-Tron:

Ute efter ytterligare en tysk bil där man verkligen får känna på både prestanda och lyx? Då kan Audi e-Tron vara en bil att spana in. Nackdelarna med denna bilen är definitivt den saftiga prislappen samt den inte så pålitliga räckvidden.

 

Nissan Leaf:

Bra för klimatet och för plånboken, vad kan bli bättre än så? Nissan Leaf är en bil med pålitlig räckvidd men här däremot inte riktigt samma premiumkänsla som några av de andra bilarna på listan.

 

Chevrolet Bolt EV:

Imponerande räckvidd och ett pris som ändå anses vara helt okej, det är vad du får om du väljer att gå för Chevrolet Bolt EV. Chevrolet, och Nissan vi nämnde ovan har fler saker gemensamt, men för att se på det mer negativa kan vi säga att även här fallerar lyxkänslan en aning, åtminstone jämfört med de resterande bilarna.

Tesla Model 3:

Sist men inte minst, på denna lista måste vi väl även nämna en Tesla. Tesla, och i synnerhet Model 3 har minst sagt letat sig till toppen på listan över elbilarna. Den är inte bara snygg att kolla på utan har en räckvidd vi inte kan klaga över. Vad som är tråkigare däremot är prislappen, men kanske man får se det som en investering.

 

Slutsats

Elbilarna är här för att stanna, det är en sak som är säker. Att analysera och förstå de olika alternativen är viktigt, så vi hoppas att du nu fått lite mer klarhet i vad som faktiskt finns på marknaden.