Framatome satsar på ny kärnbränsleanläggning i Storbritannien

Vid det brittiska kärnkraftsbygget Hinkley Point C gjordes nästa stora ingenjörsbragd när "Big Carl", en jättekran, placerade den 245 ton tunga stålkupolen på den första reaktorbyggnaden. Den 50 meter höga turbinhallen kommer att hysa världens största Arabelle-turbin. Arbetet med att installera milslånga kablar, rör och utrustning är också i full gång. Foto: Hinkley Point Nuclear Project.

Franska företaget Framatome planerar att bygga en anläggning för framställning av kärnbränsle i Storbritannien, som en del av sina expansionsplaner i landet.

I en separat utveckling har företaget också meddelat att de bildar ett joint venture med Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC).

Enligt planerna kommer den föreslagna anläggningen i Storbritannien att tillverka kärnbränsle för stora tryckvattenreaktorer och små modulära reaktorer som använder lättvatten. Denna kategori inkluderar EDF:s (moderbolaget till Framatome) två EPR-reaktorer som är under uppbyggnad vid Hinkley Point C och det föreslagna liknande projektet vid Sizewell C.

Detaljerade platsmotiveringar

Framatome har påbörjat samråd angående potentiella platser för tillverkningsanläggningen, både på befintliga och tidigare kärnkraftverk, tillsammans med Storbritanniens departement för Energisäkerhet och Netto Noll. Företaget siktar på att genomföra "detaljerade platsmotiveringar och förberedande licensieringsstudier" under 2024 i samråd med Office for Nuclear Regulation.

Bernard Fontana, VD för Framatome, berättade för World Nuclear News att företaget, som har stött Storbritanniens kärnkraftsmarknad i över 25 år, är starkt engagerat i att hjälpa landet att nå sina klimatmål.

- Denna mångdesignade bränsletillverkningsanläggning kommer att bidra till att minska Storbritanniens beroende av import och stärka bränsleförsörjningens säkerhet genom en diversifierad och motståndskraftig leveranskedja, sade Fontana.

Joint Venture tecknades mellan Framatome och Ultra Safe Nuclear Corporation 

Vid World Nuclear Exhibition i Paris undertecknade Framatome, som till 75 procent ägs av EDF, med Mitsubishi Heavy Industries som innehar 19,5 procent och Assystem 5 procent, ett avtal om att skapa ett joint venture med USNC.

Samarbetet syftar till att tillhandahålla kärnbränsle för USNC:s fjärde generationens Micro-Modular Reactor (MMR) och andra avancerade reaktordesigner. Bränslet kommer att inkludera Tri-structural Isotropic (TRISO) partiklar och USNC:s proprietära Fully Ceramic Microencapsulated (FCM) bränsle.

Avancerade kärnreaktorer

Framatome kommer att anpassa sin tillverkning och regulatoriska licensiering för detta ändamål, med en avsikt att inlämna ändringsförslagen till USA:s kärnkraftsregleringskommission nästa sommar. Att säkra tillräckliga bränsletillgångar fortsätter att vara en av de största utmaningarna för utvecklare av avancerade kärnreaktorer.

Francesco Venneri, VD för Ultra Safe Nuclear, betonade Framatomes roll i kärnenergibranschen och lyfte fram joint venturets fördelar:

- Detta samarbete förenar Framatomes högkvalitativa kapaciteter med Ultra Safe Nuclears genombrottstekniker för att tillgodose MMR.

USNC:s MMR är en högtemperatur-gaskyld reaktor på 45 MW termiskt och 15 MW elektriskt, som använder TRISO-bränsle i prismatiska grafitblock. Dessa block innehåller keramiska FCM-bränslepellets. Den heliumkylda reaktorn kan flexibelt drivas med urananrikning från 9 procent till 19,75 procent och kommer att ha en initial licensierad drifttid på 40 år.

Företaget arbetar för närvarande med utplaceringsprojekt vid Canadian Nuclear Laboratories' anläggning i Chalk River, Ontario, Kanada, och vid University of Illinois Urbana-Champaign i USA.

Källa: World Nuclear News