Stort vätgasbehov inom Sveriges industri

Visualiseringsbild: Vätgasinfrastuktur går under mark och har minimal åverkan på natur, odling och djurnäring. Foto: Nordeon Hydrogen

Nordion Energi genomförde nyligen en omfattande marknadsundersökning för att analysera de nuvarande och framtida behoven av vätgas i Sverige. Denna öppna undersökning inkluderade både vätgasproducenter och användare och avslöjade betydande entusiasm samt ambitiösa planer för kommande storskaliga projekt inom området.

– Vi har fått in ett 50-tal projekt över hela landet. Vätgas har pekats ut av EU, svenska myndigheter och regeringen som en viktig energikälla för klimat- och energiomställningen – och vi kan se att resultatet i vår undersökning linjerar med prognoserna, säger Björn Santana Arvidsson, vvd Nordion Energi Hydrogen.

Siffrorna i undersökningen visar ett starkt stigande behov inom industrin för att år 2045 ligga på 55 TWh. För produktionen är motsvarande resultat 80 TWh.

– I dag utgör vätgasen en liten del av den svenska energimixen. Men allt tyder på att det här kommer att ändras. År 2045 kommer energiproduktionen av vätgas att överstiga dagens vattenkraft. Och energibehovet kommer att vara högre än dagens behov av fjärrvärme, säger Björn Santana Arvidsson.

Företaget har under de senaste åren utvecklat en ny vätgasinfrastruktur öppen för producenter och konsumenter i Norden. Nordic Hydrogen Route sträcker sig över 100 mil genom Bottenviksregionen från Örnsköldsvik i Sverige, via Malmfälten till Vasa i Finland, i samarbete med Gasgrid Finland. Denna satsning, som involverar grönt stål, elektrobränslen och konstgödsel, adresserar behovet av vätgas för att minska fossilbränsleanvändning.

Företaget är engagerade i flera storskaliga projekt inom vätgasinfrastruktur, inklusive Baltic Sea Hydrogen Collector. Enligt Björn Santana Arvidsson är det enorma behovet av vätgas i Sverige, särskilt inom industrin, tydligt i marknadsundersökningsresultaten. Dessa data utgör grunden för planering, avtalsförhandlingar och konstruktion av infrastrukturen.

Byggnationen går snabbt, med första driftsatta sträckor förväntade redan 2028. Till 2030 förutspås en betydande del av vätgassystemet kunna tillhandahålla den energi som efterfrågas av industrierna.

bild
Björn Santana Arvidsson, vvd Nordion Energi Hydrogen. Foto: Nordeon Hydrogen