Saudi Arabien bekräftar planer för kärnkraft

Skyline i Saudiarabiens huvudstad Riadh. Foto: Wikipedia Common. Kredit: B.alotaby

Saudi Arabien har meddelat att man avser att verka för fullständiga skyddsåtgärder enligt Internationella atomenergiorganet, Iaea:s regler när man planerar bygget av landets första kärnkraftverk.

I ett uttalande till den 67:e IAEA:s allmänna konferens meddelade energiminister prins Abdulaziz Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud att Saudiarabiens kungarike avser att utveckla "fredlig användning av kärnenergi inom olika områden". Det saudiska nationella atomenergiprojektet inkluderar planer på att bygga ett kärnkraftverk för att möta de hållbara utvecklingskrav som fastställts i Saudiarabiens Vision 2030-plan.

"Enligt med bästa internationella praxis"

- I det avseendet har kungariket nyligen beslutat att dra tillbaka det lilla kvantitetsprotokollet och genomföra det fullständiga omfattande säkerhetsavtalet, sade Abdulaziz Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud.

- Kungariket arbetar inom ramen för sin nationella ekosystem för att fastställa de nödvändiga mekanismerna för denna fullständiga genomförande, i enlighet med bästa internationella praxis och erfarenheter. Kungariket samarbetar också nära med byrån för att dra nytta av dess expertis och rådgivningstjänster inom området genomförande av säkerhetsåtgärder för att utveckla den nationella infrastruktur och de mänskliga resurser som krävs för att stödja denna övergång.

Omfattande säkerhetsavtal

Alla stater som inte har kärnvapen och är parter i icke-spridningsavtalet - NPT - måste ingå omfattande säkerhetsavtal (CSA) med IAEA och åta sig att acceptera IAEA:s säkerhetsåtgärder för allt kärnmaterial i alla fredliga kärnverksamheter inom sitt territorium, under sin jurisdiktion eller som utförs under dess kontroll var som helst.

Många stater med mycket begränsade mängder kärnmaterial har ingått små kvantitetsprotokoll - eller SQP - till sina CSA. Dessa protokoll minskar bördan av säkerhetsåtgärder för stater med liten eller ingen kärnverksamhet.

Källa: World Nuclear News /IAEA