Israel fortsätter förhandlingar om ett vatten-för-energiavtal med Jordanien och UAE

En av världens torraste platser. Ett berg nära ingången till Wadi Rum i Jordanien. Foto: Wikipedia Common, kredit: Daniel Case

Ett trepartsavtal förväntas bli undertecknat vid COP28-konferensen i Dubai i november.

Enligt det föreslagna avtalet kommer Jordanien att leverera solenergi från en UAE-finansierad anläggning till Israel och ta emot avsaltat vatten från Israel i gengäld

Israels energiminister och verkställande direktören för UAE:s företag för förnybar energi Masdar har träffats för att främja ett vatten-för-energiavtal med Jordanien, enligt det israeliska energiministeriet.

Syftet med mötet som nyligen ägde rum var att främja projekten innan en förväntat undertecknande vid FN:s årliga klimatkonferens COP28 som hålls i Dubai i november, säger ministeriet i ett uttalande.

Ingen vetorätt

Palestinier fick ingen vetorätt över avtal mellan Förenade Arabemiraten och Israel, sade Netanyahu i FN.

Uttalandet specificerade inte var mötet hölls, men enligt välunderrättade källor att det kom direkt efter på det "framgångsrika ministermötet" som ägde rum i Abu Dhabi förra månaden i närvaro av Israels energiminister, samt ett besök av Masdars representanter till Israel tidigare denna månad.

Enligt det föreslagna avtalet kommer Jordanien att leverera solenergi från en UAE-finansierad anläggning till Israel och få avsaltat vatten från Israel i gengäld.

Kerrys plan

The Times of Israel rapporterade att politiska och kommersiella avtal måste undertecknas efter att avtalet har förseglats.

I juni diskuterade Israels energiminister Israel Katz projekten med USA:s särskilda presidentssändebud för klimatfrågor John Kerry.

Han presenterade en plan för att bygga en solcellsanläggning med kapacitet på 600 megawatt med lagring i Jordanien, och för Israel att exportera 200 miljoner kubikmeter avsaltat vatten per år till sin granne, sade energiministeriet då.

Projekten är kända som Prosperity Green respektive Prosperity Blue.

Avtalet syftar till att möta Jordaniens behov av vatten och Israels mål att växa sin rena energimix. Jordanien är världens näst regnfattiga landet, enligt UNICEF.

Förenade Arabemiraten blev bara den tredje arabiska nationen, efter Egypten (1979) och Jordanien (1994), att etablera diplomatiska förbindelser med Israel, vilket avslutade en 25-årig period utan sådana band.

Källa: Al Jazeera