Två lovande PropTech-bolag för den europeiska marknaden

Pelle Tunell, vd Plant & Anders Kallebo, vd Myrspoven. Foto: Plant o Myrspoven

Myrspoven och Plant har nu kommit till semifinal i den europeiska tävlingen PropTech Startup & Scaleup in Europe. Nästa vecka uppmärksammas de i Bryssel.

 

Bygg- och fastighetssektorn står för drygt en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och nästan 40 % av de globala koldioxidutsläppen. Plant och Myrspoven är två bolag som tagit fram lösningar för att få ner utsläppen från branschen genom modern mjukvara. De är båda etablerade på den svenska marknaden och har nu siktet inställt på expansion i Europa.

Myrspoven är en leverantör av innovativa lösningar för energioptimering i byggnader med hjälp av AI. De använder den senaste teknologin för att hjälpa fastighetsägare att minska energikostnader, förbättra hållbarheten och minska koldioxidavtrycket från byggnader.

“Fastighetsbolag står inför enorma utmaningar och behöver minska klimatpåverkan drastiskt. Efter att huvudsakligen jobbat med svenska fastighetsägare går vi nu aktivt ut i Europa för att nå vår vision att sänka CO2-avtrycket från byggnader med 1 % globalt. Fler PropTech-lösningar än våra behövs om vi tillsammans ska lyckas och därför är det kul när andra svenska bolag uppmärksammas. Vi önskar Plant lycka till i Bryssel!" säger Anders Kallebo, vd Myrspoven.

“Plant är redo att skalas upp. Vi har växt kraftigt i Sverige och idag väljer 50 % av Sveriges största fastighetsbolag Plant för klimatberäkningar. Erfarenheten från alla byggprojekt har ökat våra kunskaper och vässat mjukvaran. Att tillsammans med PropTech-pionjäreren Myrspoven uppmärksammas i Europa känns självklart skoj i detta läge”, säger Pelle Tunell, vd Plant.

Mer konkret så visualiserar Plant byggnader i 3D och kan visa vilka byggdelar som ger störst klimatpåverkan. De jämför enkelt olika materialval och lösningar så att man kan få ner utsläppen när man bygger.

19 och 20 september kommer Plant och Myrspoven pitcha sina lösningar live för den internationella juryn i Bryssel. 20 september tillkännages vinnaren på PropTech Startup & Scaleup Europe Awards Ceremony.

Totalt har fyra PropTech-bolag från Sverige gått vidare i tävlingen. Nornorm och Hydda är de två andra bolagen.