Mine Storage påbörjar samrådsprocess för energilager i Skåne.

Foto: Mine Storage

Mine Storage har säkrat markrättigheter för ett energilager i Vånga, Skåne. Bolaget är nu redo att påbörja samrådsprocess för projekteringen av en 80 MWh mine storage-anläggning, dvs. ett pumpkraftverk som nyttjar existerande infrastruktur för att lagra energi.  Mine storage-anläggningen kan tömmas och fyllas flera gånger per dygn. Därmed kan en mine storage-anläggning i Vånga bli ett värdefullt bidrag till energisystemet i regionen.

Storskalig energilagring är en av de förutsättningar som krävs för att möta den ökande efterfrågan på el som vi ser i Sverige och resten av världen. Den svenska elkonsumtionen förväntas gå från ca 150 TWh till mellan 300-400 TWh år 2050 vilket innebär att vi som samhälle måste hitta innovativa lösningar för att säkerställa ett stabilt elnät trots dessa enorma förändringar. Mine Storage utvecklar storskaliga energilager som nyttjar traditionell pumpkraft i miljöer som drar nytta av existerande infrastruktur.

Genom att pumpa vatten mellan två vattenreservoarer på olika höjd så kan energi lagras för att användas vid ett senare tillfälle. En mine storage-anläggning har en mycket låg miljöpåverkan. En befintlig gruva, stenbrott eller annan typ av infrastruktur blir en cirkulär samhällstillgång genom att omvandla den till en vattenreservoar i pumpkraftverket.

bild
Källa: Mine Storage

I Vånga-anläggningen planerar bolaget att nyttja ett stenbrott lokaliserat ca 140 meter över Ivösjön som övre reservoar och Ivösjön som nedre reservoar. Mine storage-anläggningen kan potentiellt ha effekten 30 MW och stenbrottet uppskattas ge en lagringspotential på ca 80 MWh energi. Mine storage-anläggningen kan tömmas och fyllas flera gånger per dygn och kan därmed bli ett värdefullt bidrag med balanstjänster till elnätet såväl som en möjlighet att kombinera med både sol- och vindkraftsproduktion i närområdet.

”El är den ultimata färskvaran som måste konsumeras samtidigt som den produceras. Vid överproduktion av el från till exempel sol eller vind kan energi lagras i Vånga-anläggningen genom att pumpa vatten från Ivösjön upp till stenbrottet. Senare, när efterfrågan på el är högre, släpps vatten tillbaka till Ivösjön via turbiner och elen skickas tillbaka till nätet” säger Thomas Johansson, medgrundare och VD på Mine Storage. ”Vånga-anläggningen kan också hjälpa till att stabilisera elnätet för att på så sätt möjliggöra för andra energiintensiva verksamheter i regionen”. 

Mine Storage planerar nu en offentlig samrådsprocess som omfattar kommun, länsstyrelse, allmänheten, lokala fiskevårdsföreningar och andra intressenter.