Göteborg Energis resultat för 2022

Göteborg Energis huvudkontor i Gårda. Foto: Göteborg Energi
Göteborg Energis huvudkontor i Gårda. Foto: Göteborg Energi

Göteborg Energis resultat efter finansiella poster uppgick för år 2022 till 431 (279) miljoner kronor. I resultatet ingår en engångsintäkt om 356 miljoner kronor i realisationsvinst för försäljningen av dotterbolaget Ale Fjärrvärme AB. Det står klart sedan koncernens tf. VD Per-Anders Gustafsson överlämnat koncernens årsredovisning till styrelsen.

Turbulensen på elmarknaden, höga bränslepriser för fjärrvärmen och bristande lönsamhet i elhandelsverksamheten har påverkat resultatet negativt.

– Redan under 2021 såg vi rekordhöga elpriser och en ovanligt turbulent energimarknad – en situation som under 2022 har eskalerat på ett sätt som få av oss trodde var möjligt. Detta har utmanat våra möjligheter att göra lönsamma affärer. Vi har under året genomfört en rad resultatförbättrande åtgärder och även om de närmaste åren kommer att vara fortsatt utmanande ser vi att resultatet stabiliseras och förbättras, säger Per-Anders Gustafsson.

Flera verksamhetsområden inom koncernen, som elnät och stadsfiber, går fortsatt starkt men energikrisen och de höga gaspriserna slår hårt mot fjärrvärmen.

– Vi har kvar ett visst gasberoende när det är riktigt kallt ute och detta får en stor påverkan på fjärrvärmens lönsamhet. Här handlar det om att få våra nya biobaserade anläggningar på plats så snabbt det bara går. Vi har under året startat en ny biobränsleeldad hetvattenpanna och under 2023 tas investeringsbeslut om vår stora nya bioångpanna på Rya som är den viktigaste pusselbiten för att bli av med vårt beroende av fossil naturgas. Planen är att driftsätta den nya bioångpannan till eldningssäsongen 2025/2026, säger Per-Anders Gustafsson.

Inom elhandeln, som uppvisar ett betydande underskott, har en total genomlysning av affären genomförts.

– Elmarknaden har de senaste åren varit extremt turbulent, vilket har påverkat vår affär bland annat genom att vi har haft fasta avtal med producenter och kunder. Vi har under 2021 och 2022 vidtagit en rad åtgärder för att minska våra kostnader och förbättra lönsamheten. Vårt mål är att elhandelsverksamheten ska gå med ett positivt resultat igen redan 2023.

Per-Anders Gustafsson konstaterar också kostnadsminskande åtgärder har genomförts på många ställen runt om i koncernen.

– Men som så ofta handlar det om att gasa och bromsa samtidigt. Vi har ett massivt investeringsprogram framför oss de kommande åren, investeringar som är avgörande för stadens och näringslivets omställning. I vår affärsplan för 2023–2025 är ett klimatneutralt Göteborg, kundernas klimatomställning och lönsamma affärer våra tre övergripande strategiska målsättningar, säger han.