Energiteknikföretaget Ngenic - ”Energimarknadsinspektionen hindrar vinster på elmarknaden”

Björn Berg. Foto: Ngenic
Björn Berg. Foto: Ngenic

Förenklad administration skulle kunna vända hushållens elanvändning från höga kostnader till lönsamma affärer, om bara Elmarknadsinspektionen tillät det. Det menarenergiteknikföretaget Ngenic som hoppas på att onödig byråkrati inte ska få fortgå.

Svenskarna har de senaste månaderna visat upp en enorm vilja och kapacitet till elförbrukningsminskning och elprisstyrning. Förbrukningen minskade med hela 18 procent i december jämfört med samma månad 2021, enligt elbolaget Eons statistik. För att ytterligare lätta på trycket i kraftnätet när det är som mest belastat efterfrågar regeringen ökad användning av aggregatorer, tjänster som gör det lättare att spåra och anpassa sin energianvändning.

Marknaden är inte anpassad

Ngenic, som både har egna produkter och levererar algoritmerna till energibolag, ser hur användare av dessa tjänster per automatik minskar sin konsumtion med minst 5 procent under de timmar då elnätet är som mest belastat. Men deras vd, Björn Berg, menar att marknaden inte är anpassad till att ta emot och främja denna topplastreduktion.



– Flexibiliteten hos normala hushållskunder, den kategori som snabbast kan bidra med mest förbrukningsflexibilitet, tas inte tillvara på dagens marknad. Även mindre aktörer, som exempelvis hushåll i ett kvarter som väljer att samordna sin elanvändning, borde få en rak väg till Svenska Kraftnät i stället för att dränkas i administration.



Idag kräver Energimarknadsinspektionen att aggregatorerna ska gå genom de administrativt balansansvariga utlagda till privata elhandelsbolag innan de få tillgång till marknaderna hos Svenska kraftnät. Dessutom måste undermätning göras på varje resurs som levererar flexibilitet, vilket i realiteten utesluter villavärmepumpar och andra mindre styrbara laster hos privatkonsumenter. En potentiell resurs som skulle kunna möjliggöra kraftöverföring i stamnätet motsvarande 3 kraftledningar från norr till söder (vi har 8 idag). Samhällsvinsten för detta är enorm.



– Ett viktigt incitament för att ytterligare anpassa elanvändningen skulle vara om det blev lättare för hushåll och mindre företag att få del av den potentiella vinst som deras anpassade förbrukning ger. Nu är det dags för Energimarknadsinspektionen möjliggöra att folkets insatser kan belönas genom att förenkla samordning och ge hushållen möjlighet att på ett enkelt sätt få betalt för den elförbrukning som flyttas till tidpunkter som är bra för elsystemet, säger Björn Berg.

Danska förebilden

I Danmark har folket, i linje med EU:s direktiv, bjudits in till kraftnätet. Där tillåts aktörer, till exempel ett antal hushåll i ett kvarter, att gå ihop via tjänsteleverantörer och elhandelsbolag utan att gå via den balansansvariga elhandlaren.



– På andra sidan sundet kan enskilda hushåll få betalt för den anpassade förbrukningen, utan krånglig administration. Byråkratin här i Sverige gynnar varken tillgången på el eller priserna, hävdar Berg och menar att regeringen måste sätta press på Energimarknadsinspektionen. ”Gerillakraften” och initiativförmågan som finns hos folket när det gäller energieffektiviseringar får inte kvävas. Därför behöver även vi i Sverige lagförändringar som främjar en anpassad energianvändning, istället för det som nu ligger till förslag, stoppar möjligheten genom omfattande krav och krånglig administration.