Stockholm Exergi överklagar Lövstadom

Stockholm Exergi, som bland annat driver Värtaverket på bilden får inte bygga en ny anläggning i Lövsta enligt en dom. Nu överklagar de den. Foto: Stockholm Exergi

Av: Patrick Ekstrand

 

Stockholm Exergi har beslutat att överklaga mark- och miljödomstolens avslag till det planerade kraftvärmeverket i Lövsta i västra Stockholm.

 

Den planerade anläggningen ligger vid Mälaren och domstolen kom fram till att risken för vattenföroreningar är för stor, även om den är begränsad då de fartyg som var tänkta att transportera avfall till Lövsta för förbränning skulle ha skyddade tankar.

 

- Domstolen har ansett att skyddet av den framtida dricksvattenförsörjningen i Stockholm med omnejd utgör ett tyngre vägande allmänintresse än behovet av en ny energianläggning, säger rättens ordförande rådmannen Katarina Winiarski Dol i ett pressmeddelande.

 

Hållbarhetschefen på Stockholm Exergi, Ulf Wikström, säger i ett pressmeddelande att man har beslutat att överklaga domen.

– Vi menar att mark- och miljödomstolen inte på ett tydligt sätt har visat varför det inte kan vara möjligt att förena de båda samhällsbehoven i enlighet med vår ansökan.  

Wikström säger vidare att Stockholm Exergi har planerat att sanera marken, som har inhyst en soptipp, samt botten i Mälaren från tungmetaller och andra gifter i samband med bygget av kraftvärmeverket med tillhörande hamnanläggning.

– Vi vill ersätta en konstaterat miljöstörande verksamhet med en som inte påverkar. Risken för att råvattnet vid vattenverken ska påverkas är närmast försumbar och domstolen lyfter själva att råvattnet kan förbättras jämfört med nuläget om våra föreslagna åtgärder skulle vidtas. Det borde finnas ett mycket starkt samhällsintresse av att sanera området, särskilt eftersom föroreningarna idag belastar en mycket viktig dricksvattentäkt. Nu blir frågan om det överhuvudtaget är möjligt att genomföra miljöförbättrande åtgärder i ett vattenskyddsområde hängande i luften.