Sysav gör omställning i kraftvärmeverket för att maximera elproduktionen

Sysavs avfallskraftvärmeverk vid Spillepeng i Malmö. Foto: Sysav

Med anledning av det ansträngda läget i energisystemet i elområde 4 ställer Sysav tillfälligt om avfallskraftvärmeverket vid Spillepeng för att maximera elproduktionen. Omställningen innebär att Sysav levererar 7,2 MW mer effekt till elnätet.

Flera faktorer gör att det just nu råder stor elbrist i elområde 4, där Skåne ingår. Förutom kallare och vindstilla väder, har så väl kärnkraftverk som vattenkraftverk låg produktion. Detta innebär att det är mycket små marginaler gällande elproduktionens möjligheter att möta efterfrågan på el. Läget är kritiskt, och Sysav ställer om för att bidra med så mycket el som möjligt.

- Sysav levererar både fjärrvärme och el från energiåtervinning av avfall. Vi befinner oss just nu i en väldigt speciell situation där vi väljer att minska fjärrvärmeleveransen för att kunna öka elproduktionen. I natt tog vi därför våra värmepumpar ur drift för att producera mer el. Vi sätter samhällsnyttan först och vill dra vårt strå till stacken. I samarbete med E.on gör vi allt vi kan för att det inte ska bli elavbrott, säger Mats Bärring, interim chef för Energianläggningar på Sysav.

Samtidigt höjer E.on elproduktionen och därmed också fjärrvärmeleveranserna från Heleneholmsverket. Mängden värme i fjärrvärmenätet blir därför oförändrad och elproduktionen går lokalt upp.

Omställningen innebär att Sysav levererar 7,2 MW mer effekt till elnätet.