Villahushåll i syd får gasstöd

Jonas Ekströmer/TT: Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.

Från Trelleborg i syd till strax norr om Göteborg går det västsvenska gasnätet. Många hushåll, omkring 27 000, är uppkopplade och värmer sin hem med gas.

Nu tycker regeringen att dessa ska få stöd eftersom även gaspriset har rusat det senaste året. Ersättningen motsvarar ungefär samma ersättning som elstödet ger i elområde 4 (södra Götaland), det vill säga omkring 16 000 kronor för ett villahushåll som förbrukar 20 000 kWh på ett år.

Precis som med elstödet är det aningen svajigt fortfarande när pengarna landar på kontot.

Nu är beskedet att det kommer, säger Ebba Busch om gasstödet.

Inget till företagen nu

Regeringen har tidigare sagt att elstödspengarna till hushållen kan komma att börja betalas ut i februari, om inget oförutsett händer.

Däremot blir det inget gasprisstöd till företag i det här läget. Flera företag i Skåne, där bagerikoncernen Pågen utmärkt sig mest, driver sin verksamhet på gas.

Ebba Busch hänvisar till att det pågår flera turer på EU-nivå med målet att pressa gaspriset, och att gasen också har blivit billigare sedan toppen tidigare i höstas.

Så det är i allra högsta grad en levande fråga i EU, säger hon.

Inga nyheter

Företagen svävar också fortfarande i ovisshet om när deras elprisstöd kommer. Regeringen har inte kunnat ge något besked, det är flera detaljer som måste redas ut, bland annat om EU eventuellt måste ge sitt godkännande. "Den frågan bereds fortfarande", meddelar Ebba Busch som inte har några nyheter att komma med i den frågan när hon besöker några företag i Lund under tisdagen.

Vi håller ett otroligt högt tempo, säger hon.