Kanada satsar på kommersialisering av fusionskraft

Foto: General Fusion

Canadian Nuclear Laboratories (CNL), Kanadas nationella kärntekniska laboratorium, och fusionsföretaget General Fusion, har tecknat ett samförståndsavtal (MOU) för att påskynda utbyggnaden av kommersiell fusionskraft i Kanada.

Fusionskraft bedöms ha stor potential som källa till ren och pålitlig energi och avtalet ska fungera som ett ramverk för båda parterna att samarbeta kring forskning och kommersialisering av fusionsenergi.

Enligt avtalet kommer CNL och General Fusion samarbeta i projekt inom nyckelområden, däribland förstudier, regelverk, placering och utbyggnad av kraftverk, design av infrastruktur samt test- och driftstöd. Målet är att bygga ett kommersiellt fusionskraftverk i Kanada före 2030.

 – Som Kanadas nationella kärntekniska laboratorium är det vår prioritet att stimulera innovation och ekonomisk utveckling genom att arbeta tillsammans med företag som främjar ambitiös ny teknik som ligger i nationellt intresse. Det målet är kärnan i det här avtalet med General Fusion och vi kommer att använda all vår expertis och resurser för att hjälpa till att få liv i deras teknik här i Kanada, kommenterar Joe McBrearty, CNL:s vd och koncernchef, avtalet i ett pressmeddelande från General Fusion.

I CNL:s Chalk River Laboratories campus finns några av världens mest avancerade laboratorier, anläggningar och testutrustning för forskning om ren energi. Det är denna kapacitet som  kommer att utnyttjas för att stödja kommersialiseringen av General Fusions så kallade Magnetized Target Fusion-teknologi, som företaget först kommer att demonstrera i sitt fusionsdemonstrationsprogram som byggs i Culham Campus i Storbritannien.   Tanken är att fusionsdemonstrationsprogrammet ska validera prestandan och den ekonomiska hållbarheten hos General Fusions teknologi inför bygget av ett kommersiellt pilotkraftverk i början av 2030-talet.

General Fusions MTF-teknik drivs av två väteisotoper, deuterium och tritium, där den sistnämnda kan produceras som en del av fusionsprocessen i företagets unika flytande metallvägg inuti fusionskärlet.