ABB har valts ut för att leverera axelgeneratorsystemet med permanentmagnetteknik till de första dedikerade CO2-lagringsfartygen som någonsin byggts. Fartygen kommer att byggas av den kinesiska skeppsbyggaren Dalian Shipbuilding Industry Company (DSIC).
De två fartygen, som ska levereras 2024, kommer att stödja projektet Northern Lights Carbon Capture and Storage (CCS) genom att transportera växthusgaser från industriella utsläpp till en terminal på land i Øygarden i Norge. Därifrån kommer koldioxid att levereras via en rörledning till särskilda reservoarer 2 600 meter under havsbotten i Nordsjön för permanent lagring. Vart och ett av de 130 meter långa fartygen kommer att kunna transportera upp till 7 500 kubikmeter flytande koldioxid i specialbyggda trycksatta lasttankar.
ABB:s permanentmagnetgeneratorsystem kommer att öka fartygens bränsleeffektivitet och därmed minska utsläppen. Genom att kombinera denna teknik med motorer med variabelt varvtal kan man omvandla energi för alla system ombord genom axelns roterande kraft, vilket avsevärt förbättrar prestandan jämfört med en traditionell installation med motorer med fast varvtal.
ABB meddelade i juni 2022 att företaget också kommer att leverera de viktigaste el-, automations- och säkerhetssystemen för Northern Lights-projektet, vilket möjliggör fjärrstyrning av terminalen och säkerställer att anläggningen drivs med optimal effektivitet. ABB:s permanentmagnetaxelgeneratorsystem stödjer ytterligare projektets grundsyn genom att erbjuda förbättrad bränsleekonomi för fartyget och minskade utsläpp.
"Vi ser fram emot att samarbeta med ABB i detta viktiga projekt och att se till att dessa innovativa fartyg också utmärker sig med en utmärkt drift", säger en talesman för Dalian Shipbuilding Industry Company. "Som långvarig partner till ABB är vi glada att kunna erbjuda rederierna fördelar i form av effektivitet, enkel installation och utrymmesbesparingar som permanentmagnetaxelgeneratorsystem möjliggör."
Northern Lights, ett joint venture mellan Equinor, Shell och Total, är det första CCS-projektet som utvecklar en öppen och flexibel infrastruktur för att lagra koldioxid från industrier i hela Europa. Den första fasen av projektet ska vara klar i mitten av 2024 och kommer att ha kapacitet att permanent lagra upp till 1,5 miljoner ton koldioxid per år, med ambitionen att expandera till över fem miljoner ton per år i en andra fas.
CCS spelar en viktig roll för att uppnå de globala klimat- och energimålen. I dag har CCS-anläggningar runt om i världen kapacitet att avskilja mer än 40 miljoner ton koldioxid från kraftverk och industrianläggningar. Även om transporten av infångad koldioxid till permanenta lagringsplatser via rörledningar redan används i stor skala, kan det innebära en utmaning när platsen för avskiljning ligger långt ifrån en lagringsanläggning. Fartyg erbjuder en flexibel lösning för långväga CO2-transporter.
"För att ta itu med världens energiutmaningar krävs en ständig satsning på innovation, och vi är stolta över att kunna göra skillnad med vår ledande teknik. Att transportera avskiljda utsläpp med fartyg kommer att vara avgörande för att Northern Lights-projektet ska bli framgångsrikt och bana väg för ytterligare utveckling för att bidra till att påskynda koldoxidminskningen inom tung industri", säger Rune Braastad, Global Business Line Manager, Marine Systems på ABB Marine & Ports.
ABB:s permanentmagnetgeneratorsystem drivs av huvudmotorn, vilket möjliggör ökad effektivitet för fartyg med färre eller mindre aggregat och minimerar både kapital- och driftskostnader. Dessutom har ABB:s lösning en mindre vikt och ett mindre installationsutrymme jämfört med en konventionell lösning, samt hög tillförlitlighet och redundans för att möjliggöra en drifttid på över 99 procent och inbyggda säkerhetsfunktioner för att skydda besättning och utrustning. Systemets anpassningsbara design och gränssnitt gör det lämpligt för alla fartygstyper.
ABB:s leverans omfattar även fullständiga ingenjörs- och driftsättningstjänster. Dessutom kommer fartygen att få tillgång till ABB Ability™ Marine Remote Diagnostic System för kontinuerlig övervakning av utrustningen, optimerad maskinell och planerad underhållsverksamhet samt minskade underhållskostnader.