Kina vinnare på den europeiska vindkraftskrisen

Europeiska vindkraftstillverkare tappar marknadsandelar till kinesiska konkurrenter. Foto: Vestas

Europeiska vindkraftstillverkare tampas med ekonomiska problem och säger upp personal, vilket gör att de riskerar att tappa marknadsandelar till kinesiska konkurrenter trots energikrisen, varnar ledande branschaktörer.

AV Simon Matthis

Turbintillverkarna General Electric Renewables och Siemens Gamesa tillkännagav nyligen båda neddragningar och europeiska tillverkare är alla ”ekonomiskt kämpande", säger Jon Lezamiz Cortázar, global chef för offentliga affärer på Siemens Gamesa, till Financial Times.

– Allt blir mycket dyrare i en redan ansträngd försörjningskedja för vindindustrin, säger Jon Lezamiz Cortázar. Om situationen inte förbättras, "kan det bli så att den europeiska gröna given installeras med icke-europeisk teknik".

Global Wind Energy Council säger att de sannolikt kommer att skruva ned sina prognoser för mängden ny kapacitet i år från cirka 101 gigawatt till 94-95 gigawatt. Detta betyder nästan ingen tillväxt alls sedan förra året då 2021 var ett rekordår för installationer av havsbaserad vindkraft.

Utmaningarna kvarstår trots att europeiska ledare kämpar för att öka sitt utbud av inhemskt producerad förnybar energi mot bakgrund av den globala energikris som Rysslands invasion av Ukraina eldat på. EU vill höja sitt mål för förnybar energi från 32 procent av den totala elproduktionen till 45 procent till 2030.

– Företag säger upp folk vid en tidpunkt då leveranskedjan borde rampas upp, säger Ben Backwell, vd för Global Wind Energy Council.

Inflationen och de stigande kostnaderna för nyckelmaterial, såsom stål och koppar, har drivit upp tillverkningskostnaderna för turbiner. Men långa ledtider och turbinpriser som har låsts in av kunderna flera år i förväg har gjort det svårt för tillverkarna att föra över de högre kostnaderna. Många av dem har nu börjat höja priserna och omförhandla kontrakt med kunderna.

Branschen brottas också med förseningar i försörjningskedjan, som redan är ansträngd på grund av nedstängningarna under pandemin och läget har förvärrats ytterligare sedan kriget i Ukraina. Det har försatt företag i den vådliga situationen att behöva betala så kallade avtalsviten till kunder, eller kompensationsbetalningar relaterade till projektförseningar, menar analytiker.

Vestas Wind globala chef för marknadsföring och offentliga kontrakt, Morten Dyrholm, säger att den nuvarande situationen har lett till "en ganska kritisk tid för leveranskedjan".

Aktierna i Vestas, turbintillverkaren Nordex och off shore-vindkraftsutvecklaren Orsted har alla rasat sedan rekordnivåerna i början av 2021.

 

Vestas uppfyllde inte analytikernas förväntningar för resultatet för sitt andra kvartal och redovisade en underliggande rörelseförlust på 182 miljoner euro, medan Siemens rapporterade sin första kvartalsförlust på nästan 12 år.

Morningstar-analytikern Matthew Donen säger att västerländska företag riskerar att förlora marknadsandelar till kinesiska konkurrenter, av vilka många är mer ekonomiskt motståndskraftiga och kan bygga turbiner för mindre pengar.

– Hotet från kinesisk konkurrens ökar. De kan nu matcha de västerländska turbintillverkarna, vilket inte var fallet tidigare, säger han.

Källa: Financial Times